Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

ACM wil overstappen van bank vergemakkelijken

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft kritiek geuit op het huidige systeem van de IBAN-rekeningnummers. De ACM concludeert namelijk dat veel consumenten door het huidige systeem een overstap naar een andere bank uitstellen omdat dit teveel gedoe oplevert. Dat belemmert de concurrentie tussen de banken.

'We willen de concurrentie tussen banken bevorderen en de IBAN helpt daar niet bij', aldus een woordvoerder van de ACM tegen de NOS. De ACM wil dat IBAN-rekeningnummers gekoppeld worden aan een persoonlijk nummer. Zo kunnen consumenten bij het overstappen naar een andere bank hun rekeningnummer meenemen.

Het gaat om een wijziging aan de achterkant van het systeem, legt een woordvoerder van ACM uit. 'We bouwen een schil om het systeem en dan koppelen we een persoonlijk nummer aan de IBAN. Zo kan de consument dan met een persoonlijk nummer blijven betalen.' Het persoonlijke nummer kan bijvoorbeeld een email-adres of een telefoonnummer zijn.

In Nederland besparen bedrijven en consumenten ongeveer 400 miljoen euro als nummerbehoud wordt doorgevoerd. Dat heeft de ACM door onderzoeksbureau Decisio laten uitrekenen. Het gaat om besparingen op administratieve lasten. De verandering moet Europees geregeld worden omdat Nederland onderdeel is van het Europese betalingssysteem. In 2019 is er een evaluatie van het huidige systeem.

Meer informatie op: nos.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Hoogma Webdesign Beerta
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
De Leo Media Beerta
TTAB Winschoten
Husse Groningen Noordbroek
De Steakerij Bellingwolde


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp