Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Tips & Trucs

Hoe zit het met BTW op facturen naar het buitenland?

Stuur je een factuur naar een buitenlandse klant? Hoe zit dat eigenlijk en wat moet je doen? Wij krijgen vaak genoeg de vraag. In dit stuk een uitleg hierover.

lees verder »

Bezwaar maken WOZ-Waarde

Binnenkort wordt de nieuwe WOZ-waarde over het jaar 2022 van uw woning weer vastgesteld door de gemeente waarin u woont. Sommige hebben deze inmiddels al gekregen.

lees verder »

Studiekosten aftrekken?

Voor particulieren zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven per 1 januari 2022 niet meer aftrekbaar, in plaats hiervan komt het zogenaamde STAP-Budget voor werkenden en werkzoekenden.

lees verder »

Uw voorlopige aanslag 2022 wijzigen?

Het is raadzaam om uw voorlopige aanslag actueel te houden op uw situatie. Soms is het nodig om deze aan te passen bij eventuele veranderingen waarvan u weet dat deze eraan komen in 2022. Wij helpen u hier graag mee.

lees verder »

Gegevens bewaren bedrijfskassa!

Als ondernemer ben je verplicht om je administratie 7 jaar te bewaren. Maar hoe zit dit met een bedrijfskassa?

lees verder »

Vraag uw NOW-subsidie tijdig aan!

Voor de periode juli tot en met september 2021 kunt u nog NOW-subsidie aanvragen voor uw personeel. Dit is de zesde en de laatste aanvraagperiode. Let op! U dient dit wel aan te vragen vóór 30 september 2021.

lees verder »

Profiteer nog maximaal van zelfstandigenaftrek!

Dit jaar bedraagt de maximale zelfstandigenaftrek € 7.280. Met ingang van 2020 wordt deze aftrek verminderd in acht stappen van € 250 per jaar en één stap van € 280 in 2029.

lees verder »

Wanneer voldoet u aan het urencriterium?

Sommige ondernemers vragen zich wel eens af hoe het nou echt zit met het urencriterium. Wanneer voldoe ik nou wel en wanneer niet? En welke uren mag ik wel optellen en gebruiken en welke niet?

lees verder »

Handboek voor ondernemers

Het Handboek Ondernemen is voor iedereen die in Nederland een onderneming wil starten of al een onderneming heeft, en daarbij zelf zijn administratie doet. Een downloadversie is nu beschikbaar gesteld door de Belastingdienst.

lees verder »

Sneller uw geld krijgen? 7 goede tips!

Wanneer u goederen of een dienst levert, wilt u natuurlijk daarvoor uw beloning krijgen. Duurt het vaak lang voor klanten hun factuur aan u voldoen? Als ondernemer weet u als geen ander dat tijd geld is. Daarom geeft Johan Kroon u zeven handige tips om elke factuur sneller betaald te krijgen!

lees verder »

Investeren of nog kosten maken?

Investeren of nog kosten maken? Een ieder jaar terugkerende vraag die voor de belastingleek best lastig is. Hoe maakt u een fiscaal voordelige keuze?

lees verder »

Wachtwoord wijzigen!

Op donderdag 24 november is het de zogenaamde Nationale Verander Je Wachtwoorden-Dag. Dit vanwege de slechte wachtwoord die gebruikt worden en de beveiligingsrisico's die ondernemers, en ook gewone particulieren, hiermee lopen. Deze dag werd uitroepen door de website Tweakers. Wellicht een mooi moment om uw wachtwoord eens te wijzigen?

lees verder »

Uitzendkrachten inschakelen? Let hier goed op!

Heeft u iemand extra nodig in uw onderneming en overweegt u om een uitzendkracht hiervoor in te schakelen? Wat zijn daarbij eigenlijk de aandachtspunten om risico's te voorkomen en voordelen goed te benutten?

lees verder »

Rittenadministratie app

Een goede rittenadministratie is voor elke ondernemer die geen auto op de balans heeft staan en toch veel zakelijke kilometers maakt belangrijk.

lees verder »

Bestelauto goedkoper

Bent u een ondernemers met een bestelauto? Dan kunt u in aanmerking komen voor het lage tarief motorrijtuigenbelasting.

lees verder »

Elektrisch of hybride?

Heeft u een volledig elektrische auto? Dan boft u. In 2016 zijn die namelijk nog steeds totaal vrijgesteld van de motorrijtuigenbelasting.

lees verder »

Motorrijtuigenbelasting per jaar

Vanaf 1 juli 2016 is het niet meer mogelijk om de motorrijtuigenbelasting – ook wel bekend als ‘wegenbelasting’ – per jaar te betalen.

lees verder »

Oldtimers

Heeft u een oldtimer? Dan weet u vast wel dat sinds 1 januari 2014 alle motorrijtuigen van 40 jaar en ouder vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Voor personen- en bestelauto’s op benzine én voor motorrijwielen, bussen en vrachtauto’s die op 1 januari 2014 26 jaar of ouder waren, maar nog geen 40 jaar, geldt een overgangsregeling.

lees verder »

Soms zit het tegen…

Soms zit het tegen en maak je meer kosten dan omzet. Vooral starters hebben zelden de eerste jaren winst. Deze verliezen mag u plaatsen in box 1 van de inkomstenbelasting, maar dan moet u wel aantonen dat in de toekomst winst te verwachten is. Die verwachting is voor de fiscus erg belangrijk.

lees verder »

Tankpas, lekker makkelijk

Met een tankpas krijgt uw bedrijf een maandfactuur en u hoeft geen bonnetjes te bewaren. Dat is makkelijk! Meestal moet u wel een bijdrage of borg betalen en wordt uw kredietwaardigheid gecheckt.

lees verder »

Nihilaangifte? Niet doen…

Het lijkt zo simpel: u zit wat krap bij kas en u dient bij de Belastingdienst een nihilaangifte btw in. Dan betaalt u die btw er volgend kwartaal wel bij en betaalt u per saldo dus genoeg. Maar… dat mag niet en de straffen zijn fiks: maximaal zes jaar gevangenisstraf óf een boete van maximaal € 81.000. Ook ik ben strafbaar. Beter is het om uitstel te vragen.

lees verder »

Twee ondernemingen, één boekhouding?

Veel ondernemers begonnen hun bedrijf naast hun baan. Dankzij een eigen website, sociale media en Marktplaats werd het mogelijk om van een hobby een winstgevend bedrijf te maken. Maar wanneer moet je belasting gaan betalen en een administratie bijhouden?

lees verder »

Ook in 2016 giftenaftrek

Een gift aan een goed doel kan een belastingbesparing opleveren van maximaal 52%. U moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

lees verder »

Broodfonds

Via een bevriende ondernemer zijn wij meer te weten gekomen over een goede manier om als ondernemer gedekt te zijn voor inkomstenverlies bij ziekte. Dit is ook nog eens een uiterst betaalbare optie.

lees verder »

Schenkingsvrijstelling

Zoals het er nu naar uitziet, wordt de schenkingsvrijstelling verhoogd naar € 100.000,- . Voorwaarde is wel dat de ontvanger van de schenking het geld besteedt aan de eigen woning. Dus aan koop, aflossing van hypotheek, bouw of onderhoud. Daarbij moet de leeftijd van de gelukkige liggen tussen de 18 en 40 jaar.

lees verder »

Gebruikt u uw privéauto zakelijk?

Ondernemers die hun privéauto zakelijk gebruiken, zijn soms goedkoper uit dan als de auto van het bedrijf is. De bijtelling vervalt en veel kosten zijn aftrekbaar.Vooral voor goedkope en oude auto’s is dit aantrekkelijk.

lees verder »

Even geen geld om btw te betalen?

Er kunnen allerlei oorzaken zijn dat u even niet uw btw kunt afdragen: afnemers betalen te laat, u heeft het geld hard nodig om rond te komen of u moet een nieuwe investering betalen. Toch doet u er verstandig aan om toch uw btw af te staan.

lees verder »

De VAR… de plannen

lees verder »

Urencriterium blijft aandachtspunt

lees verder »

Nog snel btw aftrekken vóór 2016

Sommige ondernemers betalen pas btw als het geld van de klant is ontvangen. Dus niet al als ze de factuur sturen. Zij werken volgens het kasstelsel. Het kasstelsel geldt niet voor betalingen! Die kunt u al aftrekken als u de factuur ontvangt, ook als u nog niet betaalt.

lees verder »

CAO-loon betalen!

De Wet aanpak schijnconstructies (WAS)

lees verder »

Kom op de Startersdag!

Aanstaande zaterdag 7 november organiseert de Kamer van Koophandel door heel het land de Startersdag. Deze dag is speciaal voor ondernemingen die pas sinds drie jaar bestaan en is bedoelt om informatie en kennis op te doen middels workshops over o.a. ondernemen, administratie, acquisitie en andere zaken die betrekking hebben op het ondernemen. Overigens is het ook mogelijk deel te nemen als u nog geen onderneming heeft, maar wel van plan bent te gaan starten.

lees verder »

Wel of geen FOR?

De FOR (fiscale oudedagsreserve) biedt ondernemers de kans om in eigen beheer te sparen voor hun oude dag. Dat kan door jaarlijks een gedeelte van de winst te reserveren. De reserve staat op uw balans en tussentijds aangekochte lijfrentes mag u hiervan afboeken.

lees verder »

Wel cash, maar geen kasboek?

Als klanten contant betalen, is een kasboek verplicht. Doet u dat niet, dan geldt een omkering van de bewijslast.

lees verder »

Onderwerp: Afkopen lijfrentepolis?

Overweegt u een lijfrentepolis af te kopen? Houd dan rekening met extra inkomstenbelasting, 20% revisierente en mogelijk heffingsrente.

lees verder »

Tijd voor een andere auto?

In 2017 verandert de belastingheffing voor auto’s. Van 2016 maakt de overheid een tussenjaar: de huidige regels gelden nog een jaartje, met iets verscherpte normen.

lees verder »

Personeel in buitenland?

Het komt niet zo vaak voor, maar als u wel eens werknemers aanneemt die in het buitenland wonen en hier werken, dan is het wel belangrijk dat u vanaf dag één Nederlandse loonbelasting inhoudt.

lees verder »

Vraag btw terug van niet-betaalde facturen

Als een klant een deel van uw factuur niet betaalt, kunt u het bedrag afboeken en de btw terugvragen.

lees verder »

Subsidie voor uw leerling?

De overheid stimuleert ondernemers om praktijk- en werkleerplaatsen beschikbaar te stellen. U krijgt daarom maximaal € 2.700,- per leerplaats. Daarvoor moet u wel snel zijn en voor 15 september 2015 17.00 uur de Subsidieregeling praktijkleren aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (http://www.rvo.nl).

lees verder »

Wel of geen zelfstandigenaftrek?

Om aanspraak te kunnen maken op de zelfstandigenaftrek moet u 1.225 uur per jaar aan uw onderneming besteden. Als u daarnaast ook nog in loondienst werkt, geldt er een aanvullende eis. Hoe zit dat?

lees verder »

Al die bonnetjes! Kan het niet efficiënter?

Die administratieve rompslomp, gek word je er soms van! De bonnetjes van medewerkers die vaak op de weg zitten, uw eigen bonnetjes, ingewikkelde facturen… Ja, het kan vaak eenvoudiger, zonder de regels aan uw laars te lappen.

lees verder »

Handige BTW app!

Bent u bang te laat te zijn met het doen van aangifte omzetbelasting? Vergeten dat het alweer het einde van de maand was?

lees verder »

Subsidie voor werknemers?

De overheid wil ondernemers stimuleren om praktijk- en werkleerplaatsen beschikbaar te stellen. U wordt dan beloond met maximaal € 2.700,= per leerplaats. Hoe werkt dit precies?

lees verder »

BTW boete

Betaal op tijd uw BTW! Niet alleen vanwege de boete, maar ook om grootschalig onderzoek van uw administratie te voorkomen. Vooral als op de balans de niet-betaalde BTW op de balans meer dan € 1.000 bedraagt, zijn de problemen groot.

lees verder »

Rittenregistratie - dat doe ik later wel

Rijdt u per jaar minder dan 500 kilometer privé met de auto van de zaak? Dan hoeft u geen bijtelling te maken. U moet dan wel een rittenstaat bijhouden. Zo’n rittenregistratie mag u achteraf opmaken, maar verstandig is dat niet.

lees verder »

Uw kinderen bij u aan het vakantiewerk?

Soms hoeven ondernemers voor hun eigen kinderen geen premie te betalen als ze bij hun vakantiewerk doen. Bijvoorbeeld als zoon of dochter heel ander werk doet en andere arbeidsvoorwaarden heeft dan de andere werknemers. Uw kind brengt bijvoorbeeld pakjes weg, maakt schoon of springt eens bij terwijl u er op toeziet.

lees verder »

Spelregels sponsoring

Net zoals reclamekosten kunt u de kosten van sponsoring volledig aftrekken van de winst. Maar die spelregels, ja, die zijn belangrijk.

lees verder »

Schenken aan kleinkinderen

Als u al wat ouder bent en geld wil schenken aan de kleinkinderen dan doet u hen waarschijnlijk een groot plezier. Door dat slim aan te pakken, kunt u flink besparen op schenk- of erfbelasting.

lees verder »

Tweehandsjes

Soms is het fiscaal aantrekkelijk om een tweedehands auto voor de zaak aan te schaffen of langer door te rijden met de auto. De bijtelling voor privé-gebruik kan dan flink lager uitpakken.

lees verder »

Bewaren administratie

Soms is het heerlijk om de kasten op te ruimen en overbodige papieren weg te gooien. Maar pas op! Als ondernemer bent u wettelijk verplicht uw administratie zeven jaar te bewaren.

lees verder »

VAR

De VAR – belangrijk voor zzp’ers - gaat verdwijnen. Vanaf 2016 komen er door de fiscus geaccordeerde modelovereenkomsten.

lees verder »

Kinderalimentatie

Betaalt u kinderalimentatie? Mogelijk kan die omlaag!

lees verder »

Mailen met de fiscus?

Mailen met de fiscus?
Natuurlijk kunt u de telefoon pakken als u een vraag heeft voor de Belastingdienst. Gelukkig beantwoordt de fiscus ook steeds vaker vragen per e-mail. Handig!

lees verder »

WOZ-waarde te laag?

Net bij als een te hoge WOZ-waarde, kunt u ook een te lage WOZ-waarde aanvechten bij uw gemeente. Dat kan met een bezwaarschrift, maar ook informeel via een e-mail of telefoontje. Belangrijk is dat u aangeeft dat u, naast een fiscaal belang, ook andere belangen heeft, zoals hypotheek en verkoop.

lees verder »

BHV

BHV is niet alleen een must voor bedrijven. Immers: ook uw kind kan zich lelijk verwonden, in de winkel valt iemand neer of bij familiebezoek is reanimatie dringend nodig.

lees verder »

In dienst bij uw echtgenoot of partner?

Het klinkt zo mooi. Maak uw echtgenoot of partner een medewerker en er ontstaat recht op een uitkering bij bijvoorbeeld een faillissement…

lees verder »

Zijn uw ziektekosten aftrekbaar?

Op de valreep: kunt u de betaalde nota’s van apotheek, tandarts of nieuwe bril aftrekken of is de drempel te hoog?

lees verder »

Makkelijk en foutloos factureren?

Makkelijk en snel nota’s maken die aan de wettelijke voorwaarden voldoen. Met NotaMaken.nl maakt u eenvoudig zelf uw professionele facturen, voor slechts € 5,95 exclusief BTW per maand.

lees verder »

Zakelijk gebruik privéauto, wat is aftrekbaar?

Als u als ondernemer uw privéauto voor het werk gebruikt, kunt u € 0,19 per zakelijke kilometer als aftrekpost opvoeren. U verlaagt zo uw fiscale winst en betaalt dus minder inkomstenbelasting. Maar wat is er nog meer?

lees verder »

Krijg BTW terug van niet betaalde rekeningen

Gelukkig kun je de btw terugkrijgen als de klant niet betaalt. Hoe? Met een schriftelijk verzoek aan de fiscus. Vermeld in het verzoek om welk aangiftetijdvak het gaat en om welk bedrag. Stuur met het verzoek zo veel mogelijk bewijsstukken mee, dan krijgt u uw geld sneller terug.

lees verder »

Deze bedrijven gingen u voor

Master Bekleding Zuidbroek
Vikingreizen Bad Nieuweschans
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Hoogma Webdesign Beerta
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
De Leo Media Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp