Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Uitzendkrachten inschakelen? Let hier goed op!

Uitzendkrachten inschakelen? Let hier goed op!

Heeft u iemand extra nodig in uw onderneming en overweegt u om een uitzendkracht hiervoor in te schakelen? Wat zijn daarbij eigenlijk de aandachtspunten om risico's te voorkomen en voordelen goed te benutten? Johan Kroon Administratie zet speciaal voor u even een aantal punten op een rij.

NEN-certificering
Om risico's te voorkomen wilt u natuurlijk zakendoen met een uitzendbureau dat ook kundig genoeg is. Een NEN-certificering geeft aan dat een uitzendbureau aan bepaalde eisen voldoet. U kunt dit controleren op www.normeringarbeid.nl.

Honorering
Als het uitzendbureau een te laag loon betaalt voor een functie, dan kan de uitzendkracht bij u komen om het verschil te claimen. Zorg er daarom altijd voor dat u zeker bent van het feit dat uw uitzendkracht het juiste uurloon heeft. Dit kunt u controleren middels het CAO of wettelijk minimumloon.

Inlenersaansprakelijkheid
Als het uitzendbureau te weinig loonheffingen en / of BTW afdraagt dan kan de Belastingdienst u aansprakelijk stellen, ook indien u al de volledige rekening van het uitzendbureau heeft betaald. Dit risico kunt u ondervangen door een deel van de factuur te storten op de G-rekening van het uitzendbureau. Als u zaken doet met een NEN-gecertificeerd bureau, dan is een storting van 25% op de G-rekening voldoende om dit risico uit de weg te ruimen. Voor niet gecertificeerde bureau's is dit percentage 100%.

Vanzelfsprekend is het natuurlijk niet zo dat u alleen maar risico's loopt of goed moet opletten indien u een uitzendkracht wilt aannemen. Er zijn namelijk veel voordelen voor zowel u als ondernemer als het uitzendbureau. Dit is bijvoorbeeld het geval als het uitzendbureau een werknemer van 50 jaar en ouder aanneemt die voorheen werkzoekende was en die recht had op een WW-uitkering. Hiervoor stelt de overheid namelijk een bedrag van € 300,= per werknemer beschikbaar voor een plaatsing van minimaal drie maanden. Loopt die plaatsingperiode door dan kan die plaatsingsfee nog oplopen tot maximaal € 1.500,= in 12 maanden. Hetzelfde geldt wanneer de uitzendkracht onder een van de groepen valt waarvoor premiekorting van toepassing is (zoals een arbeidsgehandicapte). Uiteraard kunt u met uw uitzendbureau afspreken dat u dit voordeel deelt wanneer deze werknemer bij u werkzaam is.

Tevens is er een groot voordeel wat betreft scholing. Wilt u uw uitzendkracht scholen? Dan kan u in overleg gaan met uw uitzendbureau. Uitzendbureaus moeten voor hun uitzendkrachten globaal gedurende de eerste 78 weken van het dienstverband namelijk een bijdrage scholingsfonds betalen en hierdoor kan het zo zijn dat uw uitzendbureau voor een deel zal meebetalen aan de scholingskosten.

Zie ook de voorgaande Tips & Trucs.

Deze bedrijven gingen u voor

Kamperman Grondwerk Zuidbroek
Master Bekleding Zuidbroek
MK Developers Scheemda
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Café De Jacht Oostwold
Alrawi Rijschool Heiligerlee


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp