Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Tweehandsjes

Wie een auto van de zaak privé gebruikt, moet een bijtelling hanteren bij de inkomstenbelasting. De normen veranderen regelmatig. Het percentage bijtelling geldt toch voor een periode van vijf jaar. Ook als de auto na bijvoorbeeld drie jaar wordt verkocht.

Soms is het daarom lucratief om een gebruikte auto met lage bijtelling aan te schaffen. Bijvoorbeeld als deze nieuw een hogere bijtelling zou krijgen.

Om dezelfde reden is het slecht voor uw portemonnee of voor die van uw werknemer als u de auto met een lage bijtelling inruilt. Vooral als de auto vóór 30 juni 2012 nieuw is gekocht. Het scheelt al snel enkele duizenden euro’s.

Auto’s met 14 of 20% bijtelling die vóór 1 juli 2012 nieuw zijn aangeschaft, houden het bijtellingspercentage dat op 30 juni 2012 gold, tot zowel de berijder als de eigenaar wijzigen. Alleen als de auto een andere eigenaar én berijder krijgt, wijzigt het percentage per 1 juli 2017.

Elektrische en hybride auto’s die vóór 1 januari 2012 zijn gekocht, houden tot 2017 een bijtelling van 0%. Zijn deze auto’s in 2012 of 2013 nieuw gekocht, dan geldt vijf jaar lang een bijtelling van 0%. Is de auto daarna nieuw gekocht, dan geldt vijf jaar lang een bijtelling van 7%. Alleen voor auto’s zonder uitstoot, geldt dan een bijtelling van 4%.

Stel: u heeft een hybride auto van twee jaar oud, bijvoorbeeld een Opel Ampera met cataloguswaarde € 40.000,-). Dan geldt nog drie jaar de 0%-bijtelling. Koopt u deze auto nieuw, dan geldt een bijtelling van 7%.
Dit geldt ook voor 14 en 20% auto’s die door de aangescherpte CO2-eisen een hogere bijtelling hebben gekregen. En als u in uw huidige auto met 0%-bijtelling nog drie jaar langer doorrijdt.

Vragen over de bijtelling? Bel 0597 - 792 002 en maak een afspraak.

Zie ook de voorgaande Tips & Trucs.

Deze bedrijven gingen u voor

Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
RaNed Westerlee
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Café De Jacht Oostwold
Husse Groningen Noordbroek
Master Bekleding Zuidbroek


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp