Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Hoe zit het met BTW op facturen naar het buitenland?

Stuur je een factuur naar een buitenlandse klant? Hoe zit dat eigenlijk met de omzetbelasting/btw en wat moet je doen? Wij krijgen vaak genoeg de vraag. In dit stuk een uitleg hierover.

De landen van de Europese Unie hebben een gemeenschappelijk omzetbelastingstelsel. Hoe je factuur eruit moet zien ligt er dus aan of je factuur naar een land binnen de EU gaat of naar een land buiten de EU. Hoeveel er op het oog weinig verschil is tussen een factuur die gaat naar jouw klant binnen de EU en één die gaat naar een klant buiten de EU moeten er wel bepaalde handelingen worden verricht.

Factuur naar klant binnen de EU
Allereerst is het belangrijk om te weten of de betreffende klant een geldig btw-nummer heeft (dus een ondernemer is) of dat deze geen btw-nummer heeft (een particulier is of gewoon geen geldig btw-nummer).

Particulier / geen geldig btw-nummer
Indien je klant geen geldig btw-nummer heeft dan dien je het Nederlandse btw-tarief in acht te nemen. Hier zit een 'maar' aan. Het kan zijn dat je het btw-tarief van het betreffende land in acht dient te nemen. Dit is het geval als je over de tienduizend euro omzet binnen de EU aan particulieren per jaar zou zitten. Dan val je ook onder de e-commerce regeling, het zogenaamde iOSS-systeem. Tot tienduizend euro handelen in de EU met particulieren dien je het Nederlandse tarief in acht te nemen. Als je hierover heen zou zitten dan dien je je aan te melden bij het iOSS-systeem en dien je per dan het betreffende btw-tarief van het betreffende land in rekening te brengen. Hier zul je dan ook apart aangifte van moeten doen en je administratie hierop juist moeten inrichten.

Ondernemer / geldig btw-nummer
Het is eerst belangrijk om je klant te vragen naar diens btw-nummer. Als je deze hebt gekregen is het verstandig om de geldigheid te controleren. Dit kun je doen bij het VIES-systeem. Op onze website kun je bij 'Handig' ook een controle uitvoeren. Op het moment dat je zeker weet dat het btw-nummer klopt kun je dus een factuur sturen naar je klant zonder btw. Op de factuur vermeldt je het btw-nummer van jezelf en ook die van je klant. Vervolgens zet je op de factuur 'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB '68' of 'artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112' bij een levering of bij diensten 'btw verlegd binnen EU'. Als het kwartaal is afgelopen zul je ook de betreffende omzet moeten vermelden bij je btw-aangifte onder het kopje buitenland. Vervolgens doe je dan naast je btw-aangifte ook een ICP-aangifte. Wij verzorgen dit uiteraard dan voor jou.

Factuur naar klant buiten de EU
Voor facturen die worden verzonden buiten de EU maakt het niet uit of het gaat om iemand die wel of geen btw-nummer heeft. Er is dus geen verschil tussen een particulier of een onderneming in deze. Indien je klant wel een btw-nummer heeft dan dien je deze wel te vermelden op de factuur. Wat belangrijk is om te vermelden onderaan de factuur is de tekst 'tabel II, onderdeel a, post 6, Wet OB 68' of 'artikel 138, lid1, Richtlijn 2006/112' als het om goederen gaat. Als het om diensten gaat volstaat 'btw verlegd buiten de EU'.

Tot slot
Naast bovenstaande zaken dien je uiteraard ook de gebruikelijke factuureisen in acht te nemen en ook de bewaarplicht in acht te nemen. Het kan zijn dat deze per land verschillen. Dit zou je eventueel nog kunnen uitzoeken, maar dit komt niet heel vaak voor. Wat geen eis is maar wel een pre is om 'btw verlegd' en de andere omschrijvingen te vertalen in de taal van het land waar je de factuur heen gaat sturen.

Heeft u nog vragen? Of wilt u naar aanleiding van dit stuk klant van ons worden indien u dat nog niet bent? Neem gerust contact met ons op!

Zie ook de voorgaande Tips & Trucs.

Deze bedrijven gingen u voor

MK Developers Winschoten
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Master Bekleding Zuidbroek
SolutionOnline Scheemda
TTAB Winschoten
Zwaarden.com Sellingen


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp