Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Schenken aan kleinkinderen

Grootouders kunnen aan ieder kleinkind per jaar tot € 2.111 belastingvrij schenken. Als u meer schenkt, dan geldt een hoger belastingtarief: het schenkingstarief voor kleinkinderen ligt namelijk 80% boven het tarief voor kinderen.

Concreet betekent dit dat als u € 10.000,- aan een kleinkind overmaakt, de schenkbelasting € 1.420,- bedraagt.

Dat hoeft het kleinkind niet te betalen als u niet schenkt maar een legaat geeft, dat is een soort schenking bij overlijden. Bij overlijden is de vrijstelling namelijk een stuk groter: niet € 2.111 maar € 20.047. Bij een legaat aan de kleinkinderen moet u wel het testament aanpassen.

Als u nu al het geld uit het legaat aan de kleinkinderen wilt geven, kunt u dat met hen vastleggen in een geldleningovereenkomst. U kunt afspreken dat de lening renteloos is en pas bij overlijden hoeft te worden terugbetaald. Bij overlijden hoeft het kleinkind de lening dan niet daadwerkelijk terug te betalen omdat verrekening met het legaat plaatsvindt.

Omdat de lening renteloos is en pas opeisbaar bij overlijden, ontstaat er een schenking van de niet-bedongen rente. Dat betekent dat als u op uw 85e de lening van € 10.000 verstrekt, de vruchtgebruikrente € 1.800,- bedraagt (3 x 6% x € 10.000). Het kleinkind hoeft dan geen schenkbelasting te betalen omdat binnen de schenkvrijstelling van € 2.111 wordt gebleven.

In een volgend jaar kunt u uw kleinkinderen weer € 10.000,- lenen zodat het gehele legaat al eerder belastingvrij bij de kleinkinderen terechtkomt.

Nadat de leningen zijn verstrekt, staat het u vrij om in een volgend jaar alvast een bedrag van € 2.111 op de leningen aan de kleinkinderen kwijt te schelden.

Het is ook mogelijk om het geld via de kinderen aan de kleinkinderen te schenken. Dan kunt u uw zoon of dochter in één keer belastingvrij € 13.721,- schenken als zij elk van hun kinderen € 2.111 schuldig erkennen. Zij betalen hun kinderen het geld bijvoorbeeld als zij meerderjarig zijn.

Zie ook de voorgaande Tips & Trucs.

Deze bedrijven gingen u voor

Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
SolutionOnline Scheemda
Café De Jacht Oostwold
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Altijddebestewijn.nl Beerta
Hoogma Webdesign Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp