Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

navigatie

Menu

Aflossingsvrije hypotheek het overwegen waard?

Aflossingsvrije hypotheek het overwegen waard?

Met de huidige, lage rente hebt u bij een aflossingsvrije hypotheek lage maandlasten. Prettig, toch? Maar door beperkingen rond de aftrek van eigen woningrente bestaat de kans dat uw aflossingsvrije hypotheek niet onder het overgangsrecht valt.

Verplichte aflossing
Sinds 1 januari 2013 is renteaftrek alleen nog mogelijk bij een annuïtaire of lineaire hypotheek. Bij de invoering van deze regeling is voorzien in een overgangsregeling voor bestaande aflossingsvrije hypotheken.

Blijvende rentelast
U blijft dus wel rente betalen over dezelfde hoofdsom. Nu, maar afhankelijk van de looptijd, ook nog over 15 of 20 jaar. En de kans is groot dat de rente in de toekomst omhoog gaat, dus als uw vaste renteperiode afloopt, stijgen uw lasten mee.

Denk aan later
U wilt het later makkelijker krijgen, niet moeilijker. Rekening houdende met de verhoging van de pensioenleeftijd, en versobering van pensioenen is de kans groot dat u later niet per se meer te besteden hebt. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw maandlasten dan niet hoger, en liever lager zijn dan op dit moment.

In de meeste hypotheken is de mogelijkheid opgenomen om jaarlijks een gedeeltelijke boetevrije aflossing te doen (meestal 10% van de hoofdsom). Als u dit jaarlijks doet, zullen uw toekomstige maandlasten omlaag gaan. Uiteindelijk bouwt u een spaarpot op, welke pas beschikbaar wordt bij de verkoop van huis. U woont wel goedkoper, dankzij de lagere maandlasten.

Oversluiten
U kunt ervoor kiezen financiële ruimte vrij te maken om extra betalingen aan uw hypotheek te doen, door middel van het oversluiten van uw hypotheek. U betaalt dan een boete, die is gebaseerd op de rente. Deze boete die u betaalt voor het oversluiten van uw eigenwoninglening is fiscaal aftrekbaar.

Bijkomende kosten
Let hierbij wel op dat het voor u uit kan. Er kunnen namelijk extra kosten bijkomen als u de hypotheek oversluit, nog bovenop de boete. Bijvoorbeeld administratie- of advieskosten van de bank, of taxatie- of notariskosten als u voor een andere bank kiest.

Beperking renteaftrek
De overheid heeft een begin gemaakt met de beperking van de renteaftrek. De renteaftrek in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting wordt sinds 2014 elk jaar met 0,5% verlaagd. Zo is de rente in 2017 in de hoogste schijf tegen 50% (in plaats van 52%) aftrekbaar.

Wat is het beste voor u?
Wilt u meer weten of hulp bij het maken van uw keuzes? Neem dan eens contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Welkom op de website van Johan Kroon Administratie!

Op deze pagina verschijnen regelmatig diverse nieuwsitems die wellicht voor u van belang kunnen zijn. Houd de website dus in de gaten!

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig
naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Deze bedrijven gingen u voor

Havenbeheer Oldambt Winschoten
Zwaarden.com Stadskanaal
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
Zeilmakerij Blauwe Stad Scheemda
Hotel-Restaurant Victoria Winschoten
SolutionOnline Winschoten


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert