Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Andere auto gedurende het jaar, wat met de bijtelling?

Andere auto gedurende het jaar, wat met de bijtelling?

Als u of uw personeel in een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende bijtelling te maken. Maar wat nou als u in de loop van het jaar een andere krijgt? En wat als u de ene wel, en de andere niet privé gebruikt?

De bijtelling voor de auto van de zaak bedraagt sinds 2017 standaard 22% en voor volledig elektrische auto’s 4%. Voor auto’s die vóór 2017 voor het eerst op naam zijn gezet, kan een hogere of lagere bijtelling gelden. Maar wat nu als u in een jaar een andere auto krijgt, of misschien zelfs vaker een andere? Hoe zijn dan de regels?

Tijdsevenredig
Het uitgangspunt is dat u de bijtelling tijdsevenredig berekent. Dus totdat u een andere auto krijgt, berekent u de bijtelling over de eerste auto, daarna over de tweede. Het lijkt eenvoudig...

U rijdt tot 4 oktober dit jaar in een auto met een cataloguswaarde van € 40.000,- met een bijtelling van 22%. Vanaf 4 oktober rijdt u in een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde van € 45.000,-. Wat is dan de bijtelling?

276/365 x € 40.000,- x 22% = € 6.654,-
89/365 x € 45.000,- x 4% = € 439,-
Totale bijtelling: € 7.093,-

Ontkomen aan privébijtelling? U kunt aan de bijtelling ontkomen door de auto’s in het jaar niet meer dan 500 kilometer privé te gebruiken.

Let op: u dient dit te bewijzen, dus een kilometeradministratie is vrijwel onmisbaar.
Let er tevens op dat de grens van 500 kilometer voor beide auto’s samen geldt. Gaat u over deze grens heen, dan krijgt u voor beide auto’s de bijtelling aan uw broek. Dit is ook zo als u één auto in het geheel niet privé gebruikt.

Stel dat u in ons voorbeeld de auto met de 22% bijtelling niet privé heeft gebruikt. Met de elektrische auto heeft u vanaf 4 oktober 1.200 kilometer privé gereden. U krijgt dan toch met een bijtelling van € 7.093,- te maken en niet slechts € 439,-.

Bijtelling oldtimer
Voor auto’s die meer dan 15 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen, geldt een bijtelling van 35%. Deze moet u echter berekenen over de werkelijke waarde van de auto. Wettelijk is niet bepaald hoe u de waarde moet berekenen, dus u dient de waarde zo goed mogelijk te schatten. Bijvoorbeeld met behulp van prijzen van vergelijkbare auto’s op internet of een garagetaxatie.

Gemiddelde waarde
Als u de bijtelling voor een oldtimer over een bepaald jaar moet berekenen, ligt het voor de hand om uit te gaan van de gemiddelde prijs gedurende het jaar. Is de waarde van uw VW Golf uit 2000 bijvoorbeeld op 1 januari dit jaar € 1.000,- en op 31 december dit jaar nog € 800,-, dan gaat u uit van een bijtelling van 35% over een waarde van € 900,-, dus € 315,-.

Conclusie
Wanneer u dus in de loop van het jaar een andere auto krijgt, moet u de bijtelling voor iedere auto tijdsevenredig toepassen. Wilt u de bijtelling ontgaan, zorg dan dat u in het jaar met beide auto’s samen niet meer dan 500 km privé rijdt. Johan Kroon Administratie helpt u hier graag bij. Bel met 0597-792002 of mail ons op info@johankroonadministratie.nl en maken graag een afspraak.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

De Steakerij Bellingwolde
Rijschool Carl Scheemda
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
RaNed Westerlee
Café De Jacht Oostwold


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp