Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Bedrijf aan huis en maaltijdkosten

Bedrijf aan huis en maaltijdkosten

Stel, u heeft een bedrijf aan huis zonder kantine. Hoe zit het dan met uitgaven voor voedsel en drank? En wat als u onderweg dergelijke kosten maakt?

Grote bedrijven beschikken vaak over een kantine of een cateringservice. In het MKB is het vaak wat kleinschaliger, de vraag is hoe je dan met dergelijke kosten moet omgaan, fiscaal gezien.

Loonkosten
Als u uw personeel een maaltijd verstrekt, is dit belast als loon. Alleen als er een meer dan bijkomstig zakelijk belang is, is de maaltijd onbelast. Dat is het geval als zij tussen 17.00 uur en 20.00 uur niet thuis kunnen eten. Voor een belaste maaltijd rekent u € 3,35 tot het loon. Een eventuele eigen bijdrage trekt u ervan af. Die kosten zijn voor u als loonkosten tot € 3,35 per maaltijd per werknemer volledig aftrekbaar van de winst. Het eventuele restant van de kosten kunt u, net als de kosten van een onbelaste maaltijd, in beginsel voor 80% ten laste van de winst brengen. Dit omdat het kosten zijn behorend tot de categorie voedsel, drank en genotmiddelen.

Het is hierbij niet van belang of u wel of niet over een kantine beschikt. Ook als u bijvoorbeeld een schaal broodjes klaarzet, wordt dit gezien als een maaltijd en is bovenstaande regeling van toepassing. Tip: kleine consumpties en snacks op de werkplek zijn onbelast, zoals een reep chocola of stuk fruit.
Aandachtspunt is dat er al snel sprake is va een maaltijd. Bij een glas melk met een broodje kroket bijvoorbeeld, moet u gewoon € 3,35 tot het loon rekenen.
Belaste maaltijden mag u ook onderbrengen in de werkkostenregeling (WKR). De kosten van maaltijden die u onderbrengt in de WKR, zijn 100% aftrekbaar.

Maaltijden onderweg
Maaltijden voor uzelf, bijvoorbeeld op weg naar een klant, zijn zakelijk en kunt u dus voor 80% aftrekken (maar niet de btw). Let op: de inspecteur kan deze kosten altijd op zakelijkheid toetsen via uw administratie (binnenhalen opdracht, met wie onderweg?). Noteer dat zakelijk belang bijvoorbeeld op de factuur van die kosten.

Uw eigen consumpties en maaltijden op de werkplek zullen meestal niet als zakelijk aangemerkt kunnen worden. Aftrek is dan uitgesloten, ook geen beperkte aftrek (80%) omdat het privékarakter overheerst.

Samengevat
Zakelijke maaltijden zijn voor 80% aftrekbaar van de winst en onbelast voor uw personeel. Maak het zakelijk belang wel aannemelijk (noteer het doel, de reden en met wie). Johan Kroon Administratie kan u hierbij helpen. Bel met 0597-792002 of mail ons op info@johankroonadministratie.nl.

Volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Husse Groningen Noordbroek
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
De Leo Media Beerta
Café De Jacht Oostwold


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp