Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Belastingdienst trekt VAR verklaringen in

De Belastingdienst heeft bij circa 250 ZZP'ers in de zorgsector de VAR verklaring ingetrokken. Dit deed de Belastingdienst na geconcludeerd te hebben dat er sprake is van loondienst in plaats van zelfstandig ondernemerschap.

De maatregel van de Belastingdienst zorgt voor veel onrust bij zelfstandigen in de zorgsector. Tientallen ongeruste ZZP'ers hebben zich gemeld bij Stichting ZZP Nederland met vragen over hun ingetrokken VAR verklaring. Enige tijd geleden heeft de Belastingdienst een controle uitgevoerd bij een bemiddelaar in de zorg. Hier bleek dat er veel zelfstandigen voor één en dezelfde bemiddelaar werken. De Belastingdienst geeft daarom aan dat er sprake is van een loondienstverband en dat de VAR daarom niet meer geldig is. Stichting ZZP Nederland heeft inmiddels diverse documenten ontvangen van de aangesloten zelfstandigen waar inderdaad uit blijkt dat er geen sprake is van zelfstandig ondernemerschap.

Deze groep vakmensen in de zorg worden als het ware gedetacheerd en hebben geen enkele invloed op hun eigen positie. Het enige wat de ZZP'er zelf doet, naast het reguliere werk, is een urenbriefje inleveren waarna uit naam van het detacheringsbureau de facturen ter declaratie worden verstuurd. Vervolgens wordt de zelfstandige uitbetaalt na aftrek van een marge. De ZZP'er heeft dus maar één klant, het detacheringsbedrijf. Verder is er sprake van een gezagsverhouding en heeft men geen invloed op de tariefstelling, mag men niet zelf voor vervanging bij ziekte zorgen etc. Alles bij elkaar opgeteld is er geen sprake van zelfstandig ondernemen, zo stelt de Belastingdienst.

Een VAR verklaring geeft dus geen enkele zekerheid aan de zelfstandige. Zorg ervoor dat u geen gezagsverhouding aangaat, zorg dat u voor meerdere opdrachtgevers werkt en dat u werkt voor eigen rekening en risico.

Bron: ZZP Nederland

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Trimsalon High Five Oude Pekela
De Steakerij Bellingwolde
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp