Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Belastingontwijking: MKB de dupe

De Tweede Kamer is verdeeld over de interpretatie van rapporten over belastingontwijking. Volgens GroenLinks en de SP toont een rapport van de Algemene Rekenkamer aan dat Nederland een belastingparadijs is, de VVD ontkent dat ten stelligste.

De Rekenkamer stelde donderdag dat Nederland aantrekkelijke fiscale regels heeft voor multinationals, maar daarmee niet uit de pas loopt met andere Europese landen als het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Luxemburg. 'Als je dat rijtje hoort, gaan toch alle alarmbellen rinkelen', zo zei GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Juridisch kloppen de belastingdeals die Nederland sluit met grote bedrijven, maar 'of het deugt is een tweede'. Het systeem is volgens Klaver failliet.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus is het daar niet mee eens. Wel pleit ook zij er voor om in internationaal verband samen te werken om 'gekke dingen' in het systeem te bestrijden. De Rekenkamer schrijft in dit verband over onbedoelde effecten: de belastingvoordelen voor multinationals pakken negatief uit voor ontwikkelingslanden en het midden- en kleinbedrijf.

Arnold Merkies (SP) zegt daarover: 'De koffiezaak op de hoek heeft last van de grote internationale keten die wel belasting kan ontwijken en zij niet. Dan heb je gewoon oneerlijke concurrentie.' Hij pleit voor een internationale aanpak van de ontwijking en meer openheid bij het kabinet. Ook Wouter Koolmees (D66) noemt het 'onwenselijk' dat multinationals met hun hoofdkantoor over de wereld zwerven op zoek naar lagere belastingen.

Bron: De Telegraaf

Meer informatie op: www.telegraaf.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Alrawi Rijschool Heiligerlee
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
TTAB Winschoten
De Leo Media Beerta
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp