Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

navigatie

Menu

Bestelauto en privégebruik; hoe zit dat eigenlijk?

U heeft een bestelauto van de zaak of van uw eigen werkgever in bruikleen. Hoe zit het eigenlijk met het privégebruik?

Als u met een auto die tot uw ondernemingsvermogen behoort meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt dan moet u bijtelling betalen. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde. Er zijn op dit moment 5 tarieven voor de bijtelling: 0%, 14%, 20%, 25% en 35%. De tarieven hangen af van de CO2-uitstoot en de leeftijd van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Klik op deze link om de tabellen van de Belastingdienst voor het jaar 2013 te bekijken.

U kunt een 'Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' aanvragen wanneer u zeker bent de auto niet privé te gebruiken, dus ook niet voor minder dan 500 kilometer. U hoeft dan in uw aangifte inkomstenbelasting geen rekening te houden met het voordeel van het privégebruik van de bestelauto. U hoeft ook geen riittenregristratie meer bij te houden. U mag echter de bestelauto niet privé meer gebruiken en u moet veranderen in het gebruik van de bestelauto aan de Belastingdienst doorgeven.

Mocht u dit niet doen en de auto wel privé gebruiken, maar niet voor meer dan 500 kilometer per jaar dan kunt u met een sluitende kilometeradministratie dit aantonen. Ook dan hoeft u geen bijtelling te betalen.

Ook voor een aan een werknemer ter beschikking gestelde bestelauto geldt in principe de bijtelling voor de privégebruik. De laatste jaren is de fiscus steeds strenger gaan controleren op privé gebruikte (bestel)auto's waarvoor geen bijtelling wordt aangegeven, onder andere door kentekencontroles bij pretparken en meubelboulevards en door digitale controles langs de snelweg. Ook bij supermarkten controleert de fiscus. Dit zult u vooral op zondag geopende supermarkten zien.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Welkom op de website van Johan Kroon Administratie!

Op deze pagina verschijnen regelmatig diverse nieuwsitems die wellicht voor u van belang kunnen zijn. Houd de website dus in de gaten!

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig
naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Deze bedrijven gingen u voor

Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Zwaarden.com Stadskanaal
SolutionOnline Winschoten
Oostgrunn.nl Beerta
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Zeilmakerij Blauwe Stad Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert