Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Bijspijkeren vakkennis = werktijd?

Bijspijkeren vakkennis = werktijd?

Het gerechtshof boog zich over de vraag of studietijd fiscaal gezien mocht worden als werktijd nadat een dierenarts haar opleidingskosten van de winst aftrok en haar studietijd meetelde als zijnde besteed aan haar onderneming voor het urencriterium.

Beestenboel?
Een dierenarts runt sinds 2012 een praktijk in de vorm van een eenmanszaak. Voor de start van haar onderneming had ze bij een andere dierenarts praktijkervaring opgedaan voor de deelgebieden veterinaire chiropractie en acupunctuur. Deze beide therapieën bood ze vanaf de start van haar onderneming aan. Om haar activiteiten als gespecialiseerd dierenarts in de deelgebieden chiropractie en acupunctuur op een goede manier te kunnen blijven uitoefenen, startte ze in 2012 met een opleiding. De opleidingskosten bracht ze ten laste van de winst en de studietijd liet ze meetellen voor het vereiste urencriterium van 1.225 uur. De inspecteur was het hier echter niet mee eens. Het gerechtshof moest eraan te pas komen, maar goed ook...

Updating of uitbreiding?
Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besliste in het voordeel van de dierenarts. Het hof was van mening dat de opleidingskosten er niet toe hebben gestrekt de vakkennis zodanig uit te breiden dat daardoor het dienstenaanbod van de dierenarts is uitgebreid. Ook inzake de studietijd was de beslissing dat deze gebruikt was voor het op peil houden van de bestaande vakkennis, dus om de praktijk te kunnen runnen.

Bedrijfskosten
Volgt u zelf een cursus, studie of opleiding? Dan mag u deze uren alleen meetellen voor het urencriterium als die gericht zijn op het op peil houden van uw bestaande vakkennis. U mag de kosten van de opleiding, cursus of studie ten laste van de winst brengen, als u deze kosten moet maken om uw huidige vakkennis op peil te houden.

Scholingskosten
Breidt u uw vakkennis uit om nieuwe activiteiten te kunnen ontwikkelen en daarmee een andere klantenkring te bereiken, dan tellen deze uren niet mee. De kosten van het uitbreiden van nieuwe vakkennis mag u niet zakelijk aftrekken. Deze kosten kunt u onder bepaalde voorwaarden in uw aangifte inkomstenbelasting als scholingskosten opvoeren. Het nadeel hiervan is dat scholingskosten aan veel meer beperkingen onderhevig zijn en daarom tot minder aftrek leiden.

Meer weten?
Wilt u meer weten over welke kosten u mag opvoeren als bedrijfskosten, of aan welke regels u als ondernemer moet voldoen? Neem dan contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Oostgrunn.nl Beerta
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
SolutionOnline Scheemda
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Rijschool Carl Scheemda
Husse Groningen Noordbroek


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp