Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Btw corrigeren bij privégebruik

Btw corrigeren bij privégebruik

Rijdt u in een auto van de zaak die u ook voor privéritten gebruikt, dan krijgt u te maken met de welbekende bijtelling. Maar daarmee bent u er nog niet. Ook voor de btw moet er een correctie plaatsvinden. Waar moet u rekening mee houden?

Eindejaarsperikelen
Rijdt u als ondernemer een auto van de zaak, dan krijgt u wellicht op het einde van het jaar te maken met de zogenaamde correcties privégebruik. Wanneer is dit het geval?

Btw
Verricht u belaste prestaties en gebruikt u de auto ook voor zakelijke ritten, dan is in beginsel de btw op het onderhoud, de brandstof en eventueel lease gewoon aftrekbaar. Btw bij aanschaf is aftrekbaar als u de auto voor de btw als ondernemingsvermogen aanmerkt. Tip: dat mag ook als de auto voor de inkomstenbelasting privévermogen is. Let op: in de laatste btw-aangifte van 2017 moet dan een btw-correctie privégebruik plaatsvinden. Een deel van de eerder afgetrokken btw moet u dan terugbetalen aan de fiscus.

Kilometeradministratie
Als u het werkelijke privégebruik kunt bepalen, bijvoorbeeld met een kilometeradministratie, wordt de correctie gemaakt op basis van de verhouding privé gereden kilometers ten opzichte van alle gereden kilometers. Het deel dat is toe te rekenen aan de privékilometers is het deel van de eerder in aftrek gebrachte btw dat u moet terugbetalen
Let op: woon-werkverkeer wordt voor de btw als privé gezien.

Geen kilometeradministratie?
Dan wordt er een forfaitaire correctie gemaakt. In dat geval is er 2,7% van de catalogusprijs van de auto aan btw verschuldigd. Na afloop van het vierde jaar, volgende op het jaar waarin u de auto bent gaan gebruiken, wordt het privégebruik vastgesteld op 1,5% van de cataloguswaarde.

Let op: tegen de btw-correctie voor privégebruik is massaal bezwaar gemaakt. De Hoge Raad heeft uitspraak gedaan in de lopende procedures tegen de btw-correctie voor het privégebruik van de auto. Tip: de verhouding privé- en zakelijk gebruik mag met alle beschikbare gegevens worden bepaald en hoeft niet tot op de kilometer nauwkeurig. De correctie privégebruik kan bijvoorbeeld nooit meer zijn dan de btw op de autokosten (plus 20% van de btw bij aanschaf, als deze in aftrek is gebracht). Zelfs statistische gegevens mogen worden gebruikt, mits u kunt onderbouwen dat deze gegevens in uw situatie bruikbaar zijn.

Catalogusprijs
De catalogusprijs is de nieuwe prijs van de auto inclusief:
- bpm en btw;
- accessoires die zijn aangebracht door of namens de fabrikant of importeur van de auto, voordat deel 1 van het kenteken is afgegeven.

U rijdt geheel 2017 in een auto van de zaak met een catalogusprijs van € 30.000,-. Deze auto heeft een bijtellingspercentage van 22%. Op jaarbasis rijdt u meer dan 500 km privé.

Autokosten: € 6.000,-
Bij: btw privégebruik 2,7% van € 30.000,- : € 810,-
Totale autokosten: € 6.810,-
Af: niet aftrekbaar 22% van € 30.000,- : € 6.600,-
Aftrekbare autokosten: € 210,-

In de laatste btw-aangifte van 2017 moet een btw-correctie privégebruik plaatsvinden. Hoe u dat doet en hoeveel dat is, hangt ervan af of u een kilometerregistratie heeft bijgehouden. Wilt u hulp bij het voeren van uw (financiële)administratie? Neem dan contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Trimsalon High Five Oude Pekela
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Open Venster Beerta
Vikingreizen Bad Nieuweschans
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp