Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Btw-verhoging doorberekenen of niet?

Btw-verhoging doorberekenen of niet?

Las u het ook? Het voornemen om het verlaagde tarief te verhogen van 6 naar 9%. Als u dat doorberekent naar uw klant, hoe doet u dat dan correct? Wilt u dat niet, wat kost u dat dan en is dat verlies fiscaal aftrekbaar?

Onder de nieuwe coalitie bestaat het voornemen om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9%. U twijfelt: doorbelasten aan uw klant of niet? Wat zijn de gevolgen van het niet doorvoeren van de btw-verhoging in uw verkoopprijs? En waar moet u op letten?

Verkoopprijzen aanpassen
Als u besluit om de btw-stijging van 3% in uw verkoopprijs aan te passen, dan moet u rekening houden met het feit dat de netto(prijs)verhoging het (nieuwe) bedrag vermenigvuldigd met 100/109 bedraagt.

Voorbeeld
De verkoopprijs van een artikel bedraagt € 2,50 incl. 6% btw. Om de verhoging van de btw correct door te voeren, berekent u eerst de verkoopprijs excl. btw. Dit doet u als volgt: 100/106 x € 2,50 = € 2,36. Vervolgens berekent u over € 2,36 9% btw. Dit doet u als volgt: 109/100 x € 2,36. De nieuwe verkoopprijs incl. 9% btw wordt dus € 2,57.

Niet aanpassen
U bent natuurlijk niet verplicht om uw verkoopprijzen aan te passen. Met enkele rekenvoorbeelden laten wij u zien wat de gevolgen zijn als u uw verkoopprijs niet aanpast. Uitgaande van een verkoopprijs van € 2,50 incl. btw en een inkoopprijs van € 1,50 excl. btw.

Berekent u de btw-verhoging niet door, dan betaalt u die verhoging uit eigen zak: uw winstmarge gaat omlaag, u maakt dus gewoon minder winst dan voorheen. Er valt dus niets extra’s af te trekken. In ons voorbeeld zakt dus ook uw nettowinst door de btw-verhoging niet aan uw klant door te berekenen.

Denk niet te snel dat 3% btw-verhoging best meevalt. Bestaat uw omzet namelijk voor een groot deel uit omzet 6%-tarief, dan kan uw winst best flink inzakken als u die 3% niet doorberekent aan uw klant.

Hebt u hulp nodig? Bel dan met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of mail ons op info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

MK Developers Scheemda
Trimsalon High Five Oude Pekela
Hoogma Webdesign Beerta
De Leo Media Beerta
Master Bekleding Zuidbroek
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp