Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Btw-verhoging doorberekenen of niet?

Btw-verhoging doorberekenen of niet?

Las u het ook? Het voornemen om het verlaagde tarief te verhogen van 6 naar 9%. Als u dat doorberekent naar uw klant, hoe doet u dat dan correct? Wilt u dat niet, wat kost u dat dan en is dat verlies fiscaal aftrekbaar?

Onder de nieuwe coalitie bestaat het voornemen om het lage btw-tarief te verhogen van 6 naar 9%. U twijfelt: doorbelasten aan uw klant of niet? Wat zijn de gevolgen van het niet doorvoeren van de btw-verhoging in uw verkoopprijs? En waar moet u op letten?

Verkoopprijzen aanpassen
Als u besluit om de btw-stijging van 3% in uw verkoopprijs aan te passen, dan moet u rekening houden met het feit dat de netto(prijs)verhoging het (nieuwe) bedrag vermenigvuldigd met 100/109 bedraagt.

Voorbeeld
De verkoopprijs van een artikel bedraagt € 2,50 incl. 6% btw. Om de verhoging van de btw correct door te voeren, berekent u eerst de verkoopprijs excl. btw. Dit doet u als volgt: 100/106 x € 2,50 = € 2,36. Vervolgens berekent u over € 2,36 9% btw. Dit doet u als volgt: 109/100 x € 2,36. De nieuwe verkoopprijs incl. 9% btw wordt dus € 2,57.

Niet aanpassen
U bent natuurlijk niet verplicht om uw verkoopprijzen aan te passen. Met enkele rekenvoorbeelden laten wij u zien wat de gevolgen zijn als u uw verkoopprijs niet aanpast. Uitgaande van een verkoopprijs van € 2,50 incl. btw en een inkoopprijs van € 1,50 excl. btw.

Berekent u de btw-verhoging niet door, dan betaalt u die verhoging uit eigen zak: uw winstmarge gaat omlaag, u maakt dus gewoon minder winst dan voorheen. Er valt dus niets extra’s af te trekken. In ons voorbeeld zakt dus ook uw nettowinst door de btw-verhoging niet aan uw klant door te berekenen.

Denk niet te snel dat 3% btw-verhoging best meevalt. Bestaat uw omzet namelijk voor een groot deel uit omzet 6%-tarief, dan kan uw winst best flink inzakken als u die 3% niet doorberekent aan uw klant.

Hebt u hulp nodig? Bel dan met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of mail ons op info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

SolutionOnline Scheemda
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Café De Jacht Oostwold
RaNed Westerlee
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Alrawi Rijschool Heiligerlee


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp