Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

CBS: Aantal bijstandsuitkeringen neemt toe, maar minder snel

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de eerste twee kwartalen van 2015 toegenomen. Dit ondanks het herstel van de arbeidsmarkt. Wel vlakte de groei van het aantal bijstandsontvangers af ten opzichte van 2014, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Eind juni 2015 waren er in Nederland 447.000 bijstandsgerechtigden, vijfduizend meer dan in het voorgaande kwartaal. In de eerste twee kwartalen van dit jaar nam het aantal uitkeringen toe met 4 procent, in 2014 was dit nog ruim 6 procent en nog een jaar eerder bedroeg de groei 8 procent.

Het herstel op de arbeidsmarkt werkt nog niet door, zo concludeert het CBS. Dat het herstel op de arbeidsmarkt nog niet weerspiegeld wordt in de bijstandscijfers, komt volgens onderzoeker Katja Chkalova doordat de bijstand de ontwikkelingen met vertraging volgt. 'Mensen in de bijstand hebben een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. We zien doorgaans bijvoorbeeld eerst meer jongeren aan het werk gaan, de langdurig werklozen staan achteraan. Ook hangt het samen met de krapte op de arbeidsmarkt, momenteel is die nog heel ruim', aldus Chkalova volgens NU.

Onder 45-plussers, de groep waarbij langdurige werkloosheid het vaakst voorkomt, stijgt het aantal bestandsgerechtigden dan ook het meest, namelijk met 6 procent. De kleinste toename van uitkeringsgerechtigden is met 2 procent te vinden binnen de groep van 27 - 45-jarigen, bij mensen onder de 27 jaar bedraagt de stijging 3,5 procent.

Meer informatie op: www.cbs.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

TTAB Winschoten
Zwaarden.com Sellingen
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Open Venster Beerta
Husse Groningen Noordbroek
RaNed Westerlee


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp