Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Coöperatie voor ZZP'ers. Wat is dat precies?

Naar aanleiding van enkele vragen van diverse klanten ga ik in dit artikel graag in op een rechtsvorm voor kleinschalige samenwerkingsvormen: een coöperatie.

Wat is een coöperatie?
De rechtsvorm coöperatie is bedoeld als samenwerkingsvorm tussen bestaande ZZP'ers, freelancers of kleinere ondernemers die in deze rechtsvorm gezamenlijk opdrachten kunnen uitvoeren. De leden van de coöperatie kunnen daarnaast gewoon hun eigen ondernemersactiviteiten blijven uitvoeren, maar delen binnen de coöperatie de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van derden.

Bij het opstarten van de coöperatie moet in de oprichtingsakte met statuten met name goede afspraken worden gemaakt over de winstverdeling. Dit om te voorkomen dat leden die uitgesloten zijn voor een bepaalde opdracht toen meedingen in de winst die betreffende opdracht opleverde. De coöperatie fungeert vooral als tussenpersoon tussen de leden en de opdrachtgevers. Er is één bestuurder, die dat regelt en verder weinig bevoegdheden heeft.

Waarom een coöperatie?
Een coöperatie is vooral voordelig omdat er onder één 'hoedje' meerdere specialisten zitten. Wanneer u als bijvoorbeeld ZZP'er een offerte moet uitbrengen aan een bedrijf, maar u kunt de werkdruk niet aan of mist simpelweg bepaalde aspecten in de vorm van kennis om de opdracht te kunnen aanbieden dan kunt u dat wellicht wel als u onderdeel bent van een coöperatie. Als twee of meer leden van de coöperatie gezamenlijk willen bieden op een opdracht, dan maken ze samen een offerte. Daarnaast wordt de werkverdeling en omzetverdeling gemaakt en vastgesteld met de coöperatie. Een raamovereenkomst regelt alle standaard zaken zoals de onderlinge verantwoording en aansprakelijkheid. Vervolgens biedt de coöperatie de offerte aan. De opdrachtgever heeft hierdoor één formeel aanspreekpunt voor de hele opdracht. De leden van de coöperatie zijn niet onbeperkt aansprakelijk voor de fouten van hun partners.

Fiscaal.
Een coöperatie is een zelfstandige rechtspersoon die BTW moet afdragen en in een aantal gevallen ook vennootschapsbelasting. Als u via een coöperatie werkt, moet u opletten dat je ondernemers voor de inkomstenbelasting blijft. Winstuitkering worden in de meeste gevallen gezien als 'verlengstukwinst' waardoor u geen belasting bedoelt.

Mocht u meer vragen hebben over deze vorm dan kunt u altijd contact met mij opnemen.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Kamperman Grondwerk Zuidbroek
SolutionOnline Scheemda
TTAB Winschoten
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
MK Developers Scheemda


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp