Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

De nieuwe KOR in de omzetbelasting

De nieuwe KOR in de omzetbelasting

Voor ondernemers die jaarlijks weinig omzetbelasting af hoeven te dragen hebben we nu een regeling die ervoor zorgt dat kleine bedragen niet afgedragen hoeven te worden. Deze regeling gaat vanaf 2020 helemaal veranderen. In deze bijdrage ga ik nader op de nieuwe regeling in.

Veranderingen
De nieuwe regeling biedt de mogelijkheid om geen aangifte omzetbelasting te doen. De voorwaarde die daarvoor gesteld wordt is dat de omzet beneden de € 20.000,= blijft. Wanneer u, als ondernemer, beneden dit bedrag blijft, kunt u ervoor kiezen om vrijgesteld te worden van administratieve verplichtingen. U hoeft geen aangifte omzetbelasting te doen. Wanneer u daarvoor kiest mag u geen omzetbelasting meer op de facturen vermelden.
Wanneer u de regeling vanaf 2020 toe wilt passen dient u zich uiterlijk 20 november hiervoor bij de belastingdienst aan te melden. Bedenk wel dat u voor tenminste 3 jaren aan de regeling vast zit. Wanneer u verwacht in één van deze jaren per saldo omzetbelasting terug te krijgen, dan krijgt u deze teruggaaf niet wanneer u voor de KOR hebt gekozen.

Mocht u in een jaar boven de omzet van € 20.000,= uitkomen, dan wordt u vanaf de factuur waarmee u de omzetgrens overschrijdt weer ondernemer. U moet de omzetbelasting vanaf dat moment op de factuur vermelden en afdragen. Vanaf dat moment kunt u ook de in rekening gebrachte omzetbelasting weer in aftrek brengen. Overschrijding van de grens zorgt ervoor dat u daarna pas na vijf jaren weer kunt kiezen voor deze regeling.

De gevolgen
In uw boekhouding houdt u nu ook de omzetbelasting bij. Vanaf 2020 zit er geen belasting meer in de omzet en hoort de omzetbelasting in de kosten, gewoon tot de kosten. Daarvoor moet u uw boekhouding aanpassen.
Daarnaast moet u heel goed in de gaten houden hoe hoog uw omzet is, omdat u bij overschrijding van de grens weer omzetbelasting moet gaan berekenen en afdragen. Op dat moment moet u de belastingdienst vragen om aangifte omzetbelasting te doen. Ook moet u op dat moment uw boekhouding weer aanpassen.

Wilt u gebruik maken van deze regeling, dan moet u wel heel zeker weten dat u de komende jaren onder de omzetgrens blijft en per saldo niet op teruggaven uit zult komen. Wanneer dat niet het geval is, kunt u beter ondernemer voor de omzetbelasting blijven. Zeker wanneer u de aangifte die u ieder kwartaal doet niet als een enorme last ervaart. Heeft u behoefte aan advies op maat? Dan kunt u zich vanzelfsprekend altijd bij ons melden voor een gesprek op maat.

Meer informatie op: www.belastingdienst.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
Café De Jacht Oostwold
De Steakerij Bellingwolde
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Vikingreizen Bad Nieuweschans


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp