Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Definitieve veranderingen in VAR per 1 mei

In de Eerste Kamer heeft een ruime meerderheid voor de afschaffing van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) gestemd. Dat betekent dat ZZP'ers en hun opdrachtgevers vanaf 1 mei aanstaande moeten gaan werken met modelovereenkomsten van de Belastingdienst.

De VAR is een verklaring van de Belastingdienst waarin staat dat een ZZP'er echt ondernemer is. De opdrachtgever hoeft dan geen loonbelasting en sociale premies te betalen, zoals bij een werknemer. Volgens het kabinet wordt daar misbruik van gemaakt en zijn te veel ZZP'ers eigenlijk een soort werknemer. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil met de nieuwe regels deze 'schijnzelfstandigheid' tegengaan, en opdrachtgevers belasting en premies laten betalen.

Veel ZZP'ers en hun opdrachtgevers zijn bang dat zij in een ingewikkelde papierwinkel terechtkomen, terwijl er in verhouding maar weinig schijnzelfstandigen zijn. De Eerste Kamerleden ontvingen veel bezorgde mails en brieven. Staatssecretaris Wiebes heeft beloofd dat ZZP'ers en hun opdrachtgevers een duidelijke uitleg van de Belastingdienst krijgen, dat er echt alleen streng wordt opgetreden bij schijnzelfstandigheid en uitbuiting, en dat er een overgangstermijn geldt tot 1 mei 2017. Hierdoor stemden VVD, PvdA, CDA, PVV, SP, SGP, 50Plus en de OSF uiteindelijk toch voor de omstreden wet. D66, ChristenUnie, GroenLinks en PvdD stemden tegen.

In Nederland werken zo'n 800-duizend ZZP'ers die als zelfstandige hun hoofdinkomen verdienen. Zo'n 600-duizend zelfstandigen verdienen er als zzp'er een 'deelinkomen' bij. De schattingen hoeveel van hen schijnzelfstandig zijn lopen uiteen van 2 tot 30 procent.

Meer informatie op: nos.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

De Steakerij Bellingwolde
Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
Rijschool Carl Scheemda
Hoogma Webdesign Beerta
Oostgrunn.nl Beerta
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp