Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Economische groei blijft sterk aantrekken

Economische groei blijft sterk aantrekken

De economische groei in ons land blijft maar aantrekken. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie met 0,5% ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is het achtste kwartaal op rij dat de Nederlandse economie groeit. Zo hebben consumenten in het eerste kwartaal meer besteed dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. Zij gaven vooral meer uit in de horeca, recreatie en cultuur. Verder hebben huishoudens meer besteed aan elektrische apparaten, voedingsmiddelen en aan de inrichting van hun woning.

Ook de investeringen namen flink toe, onder meer vanwege de aantrekkende woningmarkt. Bedrijven hebben bovendien fors meer besteed aan vrachtwagens, opleggers, vliegtuigen, personenauto’s, overig wegvervoer en computers en software. Dit is in lijn met het positieve ondernemersvertrouwen. Dat bereikte aan het begin van het eerste kwartaal het hoogste niveau in vierenhalf jaar. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015 kwam de groei uit op 1,4%. Deze groei is vooral te danken aan een hogere uitvoer en meer investeringen.

De daling van de aardgaswinning had een negatief effect op de groei van ongeveer 0,7 procentpunt. Ondanks de aantrekkende economie wil het nog niet vlotten op de arbeidsmarkt. Zo nam het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het eerste kwartaal met 12.000 af. Het aantal vacatures steeg in dezelfde periode met bijna 8000, terwijl het aantal werklozen daalde met 24.000. De werkloosheid nam af van 6,7 naar 6,5%.

Meer informatie op: www.cbs.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Vikingreizen Bad Nieuweschans
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Café De Jacht Oostwold
Kamperman Grondwerk Zuidbroek


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp