Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Een onbelaste bril voor uzelf of uw werknemer

Een onbelaste bril voor uzelf of uw werknemer

Het dragen van een goede bril is belangrijk, maar de kosten hiervoor kunnen flink oplopen. Het is mogelijk de fiscus hieraan te laten meebetalen. Ook wanneer u een bril voor een werknemer aanschaft. Maar wanneer mag dit? En wanneer komt een bril wel volledig voor eigen kosten?

Belast of onbelast
Wanneer u een bril aan een werknemer verstrekt, welke alleen op de werkplek gedragen wordt, is de bril voor de fiscus onbelast. Maar zodra deze mee naar huis genomen wordt, moet kunnen worden aangetoond dat deze voor maximaal 10% privégebruik dient. Dat kan moeilijk te bewijzen zijn.

WKR
U kunt ervoor kiezen de werkkostenregeling (WKR) toe te passen wanneer de bril belast is. Blijft u dan met alle vergoedingen en verstrekkingen binnen de vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom, dan is de bril alsnog onbelast. Gaat u hier overheen, dan betaalt u als werkgever 80% eindheffing. Dit is ook zo ook als u brillen vergoedt.

Arbeidsomstandigheden
Wanneer u een bril ter beschikking stelt op grond van uw verplichtingen volgens de Arbowet, zoals een veiligheidsbril met geslepen glazen voor een laborant, of een zonnebril voor een chauffeur of piloot, dan is deze tevens onbelast.

Maar is er voor de bril geen verplichting volgens de Arbowet, dan is de bril of zonnebril belast en kunt u deze voor de werknemer onbelast houden door deze onder te brengen in de werkkostenregeling. Ook nu betaalt u als werkgever 80% eindheffing als u de eerdergenoemde 1,2%-grens overschrijdt.

Aftrekbaarheid
De kosten van aan uw personeel verstrekte brillen en zonnebrillen zijn voor u aftrekbaar als loonkosten, los van de vraag of en hoe deze bij de werknemer belast zijn.

Aftrek eigen bril
Kunt u de kosten van uw eigen bril ook aftrekken van de winst? Dat is enigszins vaag. Rechtspraak van zo’n 20 jaar geleden bestempelde deze uitgave als te persoonlijk en leidde destijds voor een werknemer niet tot aftrek. Het is echter goed verdedigbaar om aftrek te claimen, wanneer de bril voor u onmisbaar is voor het uitoefenen van uw beroep of vak.

Let wel op. Dit geldt namelijk niet als een bril volgens de Arbowet voor uw werknemer onbelast is. Er valt dan op grond van het gelijkheidsbeginsel veel voor te zeggen dat de kosten aftrekbaar zijn van de winst.

Geen aftrek als zorgkosten
Het loont te proberen de kosten van een bril ten laste van de winst te brengen omdat een bril, of lenzen, tegenwoordig niet meer aftrekbaar is als zorgkosten. Het deel dat uw zorgverzekering eventueel wel vergoedt voor een bril, kunt u uiteraard niet nog eens fiscaal aftrekken.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Havenbeheer Oldambt Winschoten
Kamperman Grondwerk Zuidbroek
Café De Jacht Oostwold
Master Bekleding Zuidbroek
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp