Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Eindejaarsextraatje tegen toptarief?

Eindejaarsextraatje tegen toptarief?

Aan het einde van het jaar wilt u uw medewerkers graag een financieel extraatje geven. Houd er hierbij rekening mee dat dit hoog belast kan worden, soms zelfs boven het toptarief. Hoe kan dit? Wat kunt u hieraan doen?

Uit een goed kersthart
Zo tegen het einde van het jaar is het tijd de rekening op te maken. Dankzij uw betere werknemers zien de cijfers er goed uit en dus besluit u hen een financieel extraatje te geven. Daarover moet u per saldo in bepaalde gevallen zelfs meer dan het toptarief van 52% belasting inhouden. Klopt dat wel?

Heffingskortingen
Om met het slechte nieuws te beginnen: ja, het klopt. De reden achter deze hoge tarieven ligt in het feit dat sinds enkele jaren een aantal heffingskortingen inkomensafhankelijk is gemaakt. Het gaat dan over de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Deze kortingen worden minder naarmate het inkomen stijgt. Uw werknemer krijgt dus te maken met hetzelfde belastingtarief, maar krijgt vanwege het hogere inkomen minder kortingen. Per saldo leidt dit tot een hoger bedrag aan in te houden belasting.

Extraatje extra belast?
Bij de berekening van de belasting over het normale salaris wordt er geen rekening gehouden met de hoogte van een eventueel financieel extraatje. Door dit extraatje wordt uw arbeidskorting echter wel met 3,6% verminderd. Omdat bij de berekening van uw normale salaris deze 3,6% vermindering niet is meegenomen, is de belastingdruk op het extraatje opeens een stuk hoger.

Voor 2017 geldt voor niet-AOW-gerechtigden de volgende belastingdruk:

Belastbaar inkomen Belasting
t/m € 19.982,- 36,55%
van € 19.983,- t/m € 32.444,- 45,59%
van € 32.445,- t/m € 67.072,- 49,19%
van € 67.073,- t/m € 121.972,- 55,60%
vanaf € 121.973,- 52,00%
Let op. Voor inkomens tot € 18.620,- kunt u de tabel echter niet toepassen.

Is er wat aan te doen?
Het goede nieuws is: ja, er is wat aan te doen! U kunt het financiële extraatje onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Let op: er moet dan wél vrije ruimte over zijn, want ook dit jaar bedraagt deze slechts 1,2% van de loonsom. Bedraagt deze in uw bedrijf bijvoorbeeld € 250.000,-, dan is de vrije ruimte dus 1,2% x € 250.000,- = € 3.000,-. Daar moeten alle vergoedingen en verstrekkingen die niet vrijgesteld zijn, van betaald worden, zoals het personeelsfeestje en het kerstpakket. Alleen als er vrije ruimte over is, kunt u deze dus besteden aan financiële extraatjes voor uw personeel.

Geen vrije ruimte meer?
Heeft u geen vrije ruimte meer over, dan kunt u op een financieel extraatje ook de werkkostenregeling toepassen, maar dan komt de belasting voor uw rekening. Deze bedraagt 80% en moet u betalen als eindheffing. Geeft u uw rechterhand dus een extraatje van € 500,-, dan betaalt u hierover 80% ofwel € 400,- aan eindheffing. Het extraatje kost u dan € 900,-. Veel geld, maar vaak minder dan wanneer u een extraatje van € 900,- bruto zou geven.

Let op: een extraatje moet ‘gebruikelijk’ zijn. Dit geldt niet als u in totaal aan een werknemer in een jaar maximaal € 2.400,- aan belaste extraatjes geeft.

Wij helpen u graag!
Ontloop het toptarief loonheffingen door binnen uw vrije ruimte te blijven. Heeft u die ruimte niet meer voor 2017, kies dan voor eindheffing. U betaalt dan weliswaar evengoed 80%, maar dat is nog altijd goedkoper dan het gehele extraatje als brutoloon te geven. Wilt u hier meer over weten of hulp bij het voeren van uw financiële administratie? Neem contact op met Joan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Kamperman Grondwerk Zuidbroek
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
De Leo Media Beerta
Havenbeheer Oldambt Winschoten
Master Bekleding Zuidbroek
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp