Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Eindelijk btw oninbare facturen cashen?

Eindelijk btw oninbare facturen cashen?

Binnenkort dient u de laatste btw-aangifte van 2017 in. Eindelijk is daar het moment om de btw van die slecht betalende klanten terug te vragen, of (nog) niet?

Sinds 1 januari 2017 mag u de oninbare btw in de btw-aangifte terugvragen. Dat is de btw die u al heeft betaald, maar nog niet heeft ontvangen omdat de klant zijn factuur niet heeft voldaan.Een vordering wordt één jaar na de uiterste betaaldatum als oninbaar aangemerkt. Als overgangsregel gold dat voor alle vorderingen van vóór 1 januari 2017 de eenjaarstermijn op 1 januari 2017 ging lopen. Tip: die termijn loopt dus bijna af. Goed nieuws, want u heeft al die tijd de btw voorgefinancierd.

Eenjaarstermijn
Als u op 1 januari 2017 vorderingen had openstaan die nog niet definitief oninbaar waren, en ook in 2017 niet definitief oninbaar zijn geworden, moet u tot de eerste aangifte 2018 wachten om de btw terug te vragen. De eenjaarstermijn uit de overgangsregeling verloopt namelijk pas op 1 januari 2018.

Niet oninbaar
Een vordering is nog niet oninbaar als:
- het faillissement van uw klant niet helemaal is afgewikkeld. Ook als de kans klein is dat u nog een (gedeeltelijke) betaling ontvangt;
- uw afnemer eenvoudigweg niet reageert op uw betalingsverzoeken, maar het bedrag de moeite van een incassoprocedure niet waard is;
- uw afnemer onvindbaar is of het niet eens is met de hoogte van de factuur en u er nog niet uit bent;
- u de vordering uit handen heeft gegeven, maar deze nog niet heeft afgewikkeld.

Wel oninbaar
Als uw vordering inmiddels wel definitief oninbaar is geworden, kunt u de btw terugvragen in de btw-aangifte over het tijdvak waarin dat gebeurde. Dat is bijvoorbeeld aan de orde als:
- uw afnemer failliet is gegaan, en u van de curator een brief heeft dat er voor u als ‘concurrente schuldeiser’ geen -
uitkering te verwachten is;
- u met uw afnemer heeft afgesproken dat deze het openstaande bedrag niet meer hoeft te betalen, vanwege kwaliteitsproblemen bijvoorbeeld.

Betalingsregeling
Het vorenstaande geldt ook voor vorderingen op afnemers waarmee u een betalingsregeling heeft gesloten. Als u van hen alsnog geld ontvangt, moet u de btw dan wel weer afdragen.

Bij Johan Kroon Administratie staan we voor u klaar met advies en daad. Bel met 0597-792002 of mail naar info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
MK Developers Scheemda
De Leo Media Beerta
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Hoogma Webdesign Beerta
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp