Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Fiscale winst bij inbrengen privégoederen in zaak

Fiscale winst bij inbrengen privégoederen in zaak

Wanneer u privébezittingen meeneemt het bedrijf in, kunt u daar uw voordeel mee doen.

Investeren
Zit u krap bij kas en moet u toch investeren, dan is het een goed idee voor u om vanuit uw privé zaken in te brengen in uw onderneming.

Stel, u brengt vanuit privé een pc in die u op 1 oktober 2015 privé heeft gekocht voor € 1.550,-. Bij de aankoop van de pc is over deze aankoop 269 euro btw betaald.

Als u de pc inbrengt in uw onderneming, heeft u in beginsel geen recht op vooraftrek van deze btw. Ten tijde van de aankoop was u namelijk geen ondernemer. Als u echter aannemelijk kunt maken dat de aankoop van de computer uiteindelijk toch bestemd was voor uw onderneming, dan kan de btw wél in aftrek worden gebracht.

Tip: Zorg voor een duidelijke aankoopfactuur waar eventueel al van uw bedrijf bekende gegevens op staan.

Waarde
Bij de start van uw bedrijf mag u deze computer in de boekhouding opnemen tegen de waarde in het economisch verkeer (de marktprijs op het moment van inbreng).

Aangezien de waarde (in ons voorbeeld) in het economisch verkeer hoger is dan 450 euro, mag u deze niet ineens van de winst aftrekken. U moet de computer op uw balans zetten. De tegenboeking in uw boekhouding is dan een ‘privéstorting’. U mag afschrijven over de aanschaf- minus de restwaarde (stel 10%).

Investeringsaftrek
Als u de privé-pc inbrengt, heeft u helaas géén recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De wet vereist namelijk een juridische betalingsverplichting en die bestaat bij de inbreng vanuit de privésfeer niet. U heeft wél recht op deze extra aftrek (max. 28%) als u de computer direct voor uw bedrijf heeft gekocht. U mag dan bovendien willekeurig afschrijven over die investering. Dat geldt voor investeringen in de drie jaren dat u recht heeft op de ‘startersaftrek’ en die van het daaraan voorafgaande jaar. Realiseer u wel dat u later minder kunt afschrijven, zodat uw winst in de volgende jaren hoger zal zijn.

Waren bij aankoop de spullen al voor uw bedrijf bestemd, dan mag u de btw terugvragen. Neem die spullen tegen de werkelijke waarde op in uw boekhouding.

WIlt u meer weten? Bel Johan Kroon Administratie op 0597-792002 of neem contact op via info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Zwaarden.com Sellingen
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Oostgrunn.nl Beerta
Master Bekleding Zuidbroek
Husse Groningen Noordbroek
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp