Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Fonds moet MKB helpen aan geld

Grotere MKB-ondernemers in Nederland hebben een nieuwe deur om aan te kloppen voor leningen. De Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) heeft het Bedrijfsleningen Fonds (BLF) geopend, waardoor er vanaf nu 1 miljard euro aan leningen beschikbaar is voor middelgrote en kleine bedrijven.

Dat geld komt voor de helft van zes institutionele beleggers: Aegon, ASR, Pensioenfonds Metaal & Techniek, Pensioenfonds PGB, NN en het Europese Investeringsfonds leggen samen 480 miljoen euro bij. Banken dragen de andere helft bij.

Het fonds is bedoeld om investeringen in het midden- en kleinbedrijf te stimuleren. Het brengt in feite vraag en aanbod van leningen bij elkaar. Het ministerie van Economische Zaken hielp bij het opzetten. Tot nu toe was er volgens de NLII nog een aantal drempels voor het uitlenen van geld aan het MKB. Zo zijn de leningen die sommige bedrijven vragen te klein om interessant te zijn voor institutionele beleggers. Ook kan het zijn dat banken juist meer geld willen uitlenen, maar dat niet kunnen omdat ze bijvoorbeeld al te veel geld hebben uitstaan bij een bedrijf of sector.

De NLII wil dat oplossen door de vraag om leningen te bundelen, en door elke lening voor de helft van de banken en de andere helft uit het fonds te laten komen. Dat geeft meer ruimte voor banken om geld uit te lenen. Het fonds leent tussen de 5 miljoen en 25 miljoen euro uit, banken leggen daar gelijke bedragen bij. De beleggers die geld in het fonds investeren, ontvangen daar volgens het NLII een marktconforme rente over. De NLII verwacht de komende drie jaar uiteindelijk 2 miljard euro bij investeerders te kunnen ophalen voor het fonds.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Husse Groningen Noordbroek
Open Venster Beerta
TTAB Winschoten
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand
De Leo Media Beerta
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp