Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Fraude internetbankieren gehalveerd

De schade als gevolg van fraude in het betalingsverkeer in Nederland is in 2014 bijna gehalveerd ten opzichte van het jaar ervoor. De procentuele daling was voor alle elektronische betaalmiddelen nagenoeg gelijk, zowel voor betaalpassen, creditkaarten als voor internetbankieren. Sinds 2012 is de totale schade stelselmatig gezakt van 81,8 miljoen euro in 2012 en 33,3 miljoen euro in 2013 naar 17,3 miljoen euro in 2014. Dit maken de Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken bekend.

In lijn met de verwachtingen is het skimmen van betaalpassen in 2014 fors teruggedrongen. De schade door skimmen is met 82 procent gedaald van ruim 6,8 miljoen euro in 2013 tot minder dan 1,3 miljoen euro in 2014. Door de invoering van de EMV-betaalchip op alle betaalpassen, 'geoblocking' van pinnen buiten Europa en extra antiskimmingmaatregelen op onbemande betaal- en geldautomaten, is het skimmen niet aantrekkelijk meer voor fraudeurs. Het laatste geval van skimmen bij bemande betaalautomaten aan de toonbank was al in 2012. Eind 2013 is voor het laatst bij een geldautomaat geskimd. Omdat skimmen in Nederland nagenoeg niet meer voorkomt, is het Landelijk Skimming Point eind 2014 opgeheven. Geskimde betaalpassen kunnen uitsluitend nog buiten Europa te gelde worden gemaakt.

De grootste schadepost bij betaalpassen is de schade als gevolg van gestolen of verloren bankpassen: 3,3 miljoen euro in 2014. Vaak wordt daarbij de pincode afgekeken en vervolgens de pas gestolen. Daarom zullen de banken in 2015 de voorlichting over deze vorm van fraude verder opschroeven. Contactloos betalen zonder pincode voor kleine bedragen en 'dip&go' bij het parkeren kunnen bijdragen aan het terugdringen van het afkijken van pincodes.

Meer informatie op: www.bc.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Open Venster Beerta
Kamperman Grondwerk Zuidbroek
TTAB Winschoten
Café De Jacht Oostwold


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp