Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Geen bijtelling voor bestelauto als...

Geen bijtelling voor bestelauto als...

Stelt u als ondernemer een bestelauto beschikbaar aan uw werknemers, of gebruikt u er zelf één? Grote kans dat deze moet worden bijgeteld voor privégebruik. Dat betekent voor nieuwe bestelauto’s dat u 22% over de cataloguswaarde van de auto moet berekenen, en als loon in aanmerking moet nemen.

Geen bijtelling
Deze bijtelling geldt niet indien de auto niet privé gebruikt wordt, of hier niet of nauwelijks geschikt voor is. Dat moet u kunnen bewijzen tegenover de Belastingdienst. Hoe doet u dat? De Belastingdienst vindt namelijk al snel dat een auto geschikt is voor privégebruik.

Beschikking
Het Ministerie van Financiën heeft op 4 mei 2017 bekend gemaakt wanneer een auto naar aard en omvang niet geschikt wordt geacht voor privégebruik. Op basis van de volgende regels mag u voor deze vier soorten bestelauto’s met enkele cabine de bijtelling achterwege laten:

- Bestelauto’s waarvan de bijrijdersstoel is verwijderd en de bevestigingspunten voor de stoel zijn weggeslepen of dichtgelast.
- Bestelauto’s waarvan het vloeroppervlak van de laadruimte 90% of meer van het totale vloeroppervlak bedraagt.
- De bestelauto die door zijn grootte niet in de parkeergarage past en voorzien is van stellingen, en waarbij de bijrijdersstoel nodig is, omdat de bijrijder moet helpen met laden en lossen of andere werkzaamheden verricht. Hierbij geldt: hoe groter de auto, hoe minder wordt gekeken naar de noodzaak van de bijrijdersstoel.
- Bestelauto's die vies en stoffig zijn of stinken. De auto mag ook niet schoon te krijgen zijn met wassen en stofzuigen. Er wordt hierbij ook kritisch naar de bijrijdersstoel gekeken. In feite moet de bestelauto dermate vies zijn dat gewone kleding vies wordt wanneer men er in gaat zitten.

Deze regels gelden uitsluitend voor bestelauto's en dus niet voor personenauto's. Twijfelt u of uw auto een bestelauto is of niet? Dit vindt u terug in het kentekenbewijs.

Maak een afspraak
Voldoet uw bestelauto aan (een van de) bovenstaande criteria? Dan is bijtelling door u of door uw werknemers niet nodig. Neem dan contact op met de Belastingdienst/team Auto/PGA. Postbus 4660, 8000 AK Zwolle, en maak vooraf een afspraak. Zo voorkomt u extra kosten achteraf.

Wilt u meer weten of zelf de beschikking erop naslaan? Neem dan contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Havenbeheer Oldambt Winschoten
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Open Venster Beerta
Trimsalon High Five Oude Pekela
Oostgrunn.nl Beerta
De Leo Media Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp