Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Geld in uw bedrijf houden

Geld in uw bedrijf houden

De rente is bij zakelijke bankrekeningen nóg lager dan bij privérekeningen. Mogelijk overweegt u nu om geld over te boeken van uw zakelijke naar uw privérekening. Waar moet u op letten?

Rente en bank
Wanneer het saldo op de zakelijke bankrekening flink is toegenomen, komen sommige ondernemers in de verleiding om geld over te boeken naar een privéspaarrekening, omdat een spaarrekening ietsje meer rentevergoeding oplevert. Bedenk echter het volgende:

- Over het privéspaargeld betaalt u belasting in box 3 (vrijgesteld vermogen per persoon € 25.000,- in 2017).
- Minder ondernemingsvermogen betekent minder opbouw of zelfs een belaste afname van de oudedagsreserve. Hier gaan we nader op in.

Oudedagsreserve
De oudedagsreserve is winst waarover u nog geen belasting heeft betaald. Van de winst over 2017 mag u 9,8% (met een maximum van € 8.946,-) opzijleggen. Tip: het is niet verplicht. Stem met uw adviseur af of deze regeling bij uw situatie past. Let wel op: er kan niet meer aan de oudedagsreserve worden toegevoegd dan tot aan het bedrag van het ondernemingsvermogen aan het einde van het kalenderjaar, en als het bedrag van de oudedagsreserve hoger is dan het ondernemingsvermogen en er is sprake van een van de volgende situaties, dan valt het gedeelte wat boven het eigen vermogen uitkomt vrij. Dit geeft in de praktijk veel problemen, want hierover moet u dan belasting betalen, tenzij u het geld in een lijfrentepolis onderbrengt.

- U staakt de onderneming geheel of gedeeltelijk.
- U heeft op 1 januari van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt.
- U voldoet dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium.

Dreigt het eigen vermogen onder het niveau van de oudedagsreserve te komen? doe dan zo mogelijk een privéstorting. Omdat hierdoor uw privévermogen afneemt, kan het zijn dat dit ook gunstig voor u uitpakt voor wat de vermogensrendementsheffing (box 3) betreft.

Ideaal is het als het bedrag van de oudedagsreserve op een aparte zakelijke spaarrekening of een zakelijk deposito is gereserveerd.

Samenvattend
Boek geen geld naar privérekeningen als u in box 3 ook belasting betaalt. Let erop dat uw ondernemingsvermogen hoger blijft dan uw oudedagsreserve. Hulp nodig? Neem contact op met Johan Kroon Administratie via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Oostgrunn.nl Beerta
Zwaarden.com Sellingen
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Altijddebestewijn.nl Beerta
Vikingreizen Bad Nieuweschans


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp