Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Groei detailhandel mede dankzij webwinkels

Groei detailhandel mede dankzij webwinkels

In het vierde kwartaal van 2015 heeft de detailhandel 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Detailhandel. De omzetstijging komt vooral voor rekening van de foodsector en webwinkels. De non-food sector zag de groei teruglopen ten opzichte van de voorgaande kwartalen.

Met name bij de winkels in computers en software nam de omzet sterk af. In het laatste kwartaal van 2015 steeg de omzet in de detailhandel voor het vijfde kwartaal op rij. Er werd 1,3 procent meer omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. In het voor de detailhandel belangrijkste kwartaal van het jaar groeide het volume met 1,6 procent iets harder dan de omzet. Het prijsniveau was dan ook ongeveer gelijk aan dat van een jaar eerder. Bij een eerdere raming meldde het CBS al dat de omzet van de detailhandel in 2015 met 1,4 procent is toegenomen. Dit cijfer is niet gewijzigd in deze raming.

De omzetstijging kan vooral worden toegeschreven aan de foodsector en de webwinkels en postorderbedrijven. De foodsector zette in het vierde kwartaal 2,1 procent meer om dan dezelfde periode het jaar ervoor. De webwinkels en postorderbedrijven zagen hun omzet met bijna 19 procent toenemen. Bij de winkels in non-foodartikelen stagneerde daarentegen de groei. De omzet nam met 0,4 procent toe, aanzienlijk minder dan in voorgaande kwartalen. De omzetontwikkeling van vrijwel alle deelbranches viel lager uit dan de kwartalen ervoor. De omzet van woonwinkels en winkels in persoonlijke verzorging nam wel behoorlijk toe, maar ook hier was de groei minder sterk dan in de voorgaande kwartalen. Bij de winkels in kleding en schoenen daalde de omzet met 2,9 procent.

Winkels in consumentenelektronica zagen de omzet in het vierde kwartaal verder inzakken. Al sinds het eerste kwartaal van 2015 kampen de elektronicawinkels met een dalende omzet en ook in het laatste kwartaal nam de omzet met 4,4 procent af.

De daling binnen de consumentenelektronica komt voor een groot deel voor rekening van de winkels in computers en software. Het gaat hierbij om de detailhandelaren die vooral verkopen via fysieke winkels. In het vierde kwartaal daalde de omzet van deze winkels met bijna 27 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de sterkste afname sinds het laatste kwartaal van 2004. In de eerste drie kwartalen van 2015 zagen de computerwinkels hun omzet ook al flink afnemen.

Meer informatie op: www.cbs.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Havenbeheer Oldambt Winschoten
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand
Rijschool Carl Scheemda
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Café De Jacht Oostwold


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp