Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Handboek fiscus ook van belang voor kleine ondernemer

Handboek fiscus ook van belang voor kleine ondernemer

Onlangs is het ‘Handboek Controle Belastingdienst’ openbaar gemaakt. Dit handboek voorziet vooral grote(re) bedrijven van belangrijke informatie. Maar het is ook voor kleinere bedrijven interessant om te weten hoe de fiscus bij een controle te werk gaat.

Administratieplicht
Als ondernemer bent u wettelijk verplicht een administratie te voeren. U heeft natuurlijk een boekhouding omdat er allerlei informatie in staat, die u in uw bedrijf nodig heeft, en ook de bank heeft interesse in uw cijfers, bijvoorbeeld bij het verstrekken van een lening. Maar natuurlijk is ook de Belastingdienst geïnteresseerd in uw inkomsten en uitgaven.

Controle door de Belastingdienst
Om ervoor te zorgen dat u meewerkt aan een controle door de Belastingdienst, is het wettelijk geregeld dat u alle informatie die van belang kan zijn voor de heffing en inning van belastingen, aan de Belastingdienst moet verstrekken. Let op: Het gaat dan niet alleen om de belasting die u zelf moet betalen, maar ook om de belasting die door anderen, zoals uw leveranciers en afnemers, moet worden betaald.

Bevoegdheden fiscus
De bevoegdheden van de Belastingdienst gaan ver, maar de Belastingdienst is wel gebonden aan de wettelijke bepalingen die gaan over belastingcontrole. Zo mag de fiscus u niet ‘pesten’ door de controle extra lang te laten duren, zich niet intimiderend of vooringenomen opstellen en bijvoorbeeld geen correspondentie of adviezen gaan inzien bij uw accountant.

Hoe controleert de Belastingdienst?
Als de Belastingdienst uw boeken komt controleren, wil deze graag weten of de gegevens in uw boekhouding volledig en juist zijn. De Belastingdienst kan actief uw boekhouding ondersteboven keren om na te gaan of alles klopt, maar kan ook kijken of uw bedrijf zodanig is georganiseerd, dat de gegevens volledig en kloppend zijn. Bij gebruik van kassa’s die aan de norm voldoen bijvoorbeeld, weet de fiscus dat de verwerkte boekingen niet gewijzigd kunnen worden. Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid.

Geen dubbel werk
De Belastingdienst doet liever geen dubbel werk en wil bovendien de ‘overlast’ van een controle zo gering mogelijk houden. Bij het vaststellen van wat er gecontroleerd gaat worden, gaat de Belastingdienst na wie er al bepaalde controles hebben verricht. Dit kan een medewerker binnen het bedrijf zijn, maar bijvoorbeeld ook een externe accountant of een toezichthouder van de overheid.

Tip: Documenteer ook zelf wat er gecontroleerd is en hoe. Geef aan wat u met uw bevindingen heeft gedaan. Als de Belastingdienst weet welke controles er al verricht zijn en hoe goed dit is gedaan, past men de controleaanpak hierop aan.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand
TTAB Winschoten
Café De Jacht Oostwold
Vikingreizen Bad Nieuweschans
Hoogma Webdesign Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp