Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Handel in het buitenland: de nieuwe BTW-MOSS wet

Per 1 januari 2015 is de nieuwe EU-BTW-wet en de bijbehorende MOSS-regeling van toepassing. Deze wet is door de Europese Unie ingevoerd en leveren op het eerste oog bovenal bij ondernemers veel verwarring en zorgen op.

De nieuwe regelgeving is voor kleine ondernemers een doorn in het oog. Er moet namelijk een speciale aangifte gedaan worden indien u zaken doet met 'Europa'. Dit is dan weer niet speciaal van toepassing indien uw onderneming zaken doet met een onderneming in Europa, ofwel B2B, kortom business to business. Er moet in dit geval gewoon een ICP-aangifte gedaan worden. LET OP: u moet dan natuurlijk ook het BTW-nummer van de klant weten! De vernieuwde regelgeving per 1 januari 2015 is vooral van toepassing voor ondernemers die met particulieren uit Europa zakendoen.

Door de wetsverandering moet uw onderneming met ingang van 1 januari 2015 BTW betalen in het land waarin uw particuliere klant uw product heeft gekocht. Tot 1 januari 2015 was het nog zo dat u BTW moest betalen in het land waarin de dienstverlening werd aangeboden. Toen moest u gewoon de Nederlandse BTW betalen over de geleverde dienst. Nu is dat echter compleet anders. Nu moet u eigenlijk een eigen BTW-nummer hebben in landen waarin u vaak levert. Denk daarbij aan Duitsland, België, Frankrijk of Spanje. Er is hier echter een oplossing voor gevonden: MOSS.

Via de MOSS kan er een aangifte worden gedaan in het buitenland. Elk land heeft een eigen MOSS-systeem. Die betreffende MOSS verzorgd ook weer de betalingen naar de betreffende landen / overheden.

De regelgeving is vooral actueel voor online ondernemers. Denk daarbij aan webdesigners, maar ook aan webshops. De regelgeving is enorm complex. Feitelijk gezien kan er gesteld worden dat 'Europa' het de ondernemers niet gemakkelijker heeft gemaakt. Johan Kroon Administratie helpt u echter graag om zodoende ervoor te zorgen dat het allemaal niet te veel administratieve rompslomp met zich meeneemt. Stuur ons gerust een mail naar info@johankroonadministratie.nl of bel ons op het nummer 0597-792002.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Open Venster Beerta
Zwaarden.com Sellingen
Trimsalon High Five Oude Pekela
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp