Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Is de zwangerschapsuitkering fiscaal belast?

Is de zwangerschapsuitkering fiscaal belast?

Als u als zelfstandig ondernemer zwanger wordt, heeft u recht op een uitkering van het UWV. Maar u kunt zich ook zelfstandig verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid tijdens zwangerschap. Hoe zit dit eigenlijk fiscaal?

Regeling Zelfstandige en Zwanger
Ook als zelfstandige heeft u recht op een uitkering bij zwangerschap. Dit staat in de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ), een onderdeel van de Wet arbeid en zorg. Daarnaast kunt u zich als zelfstandige natuurlijk ook particulier verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid wegens ziekte. U krijgt dan meestal ook een uitkering bij zwangerschap.

Duur uitkering
Volgens de regeling ZEZ heeft u recht op een uitkering gedurende minimaal 16 weken. De uitkering gaat in tussen zes weken en vier weken voor de dag na de uitgerekende datum. U bepaalt binnen deze periode zelf op welke dag u de uitkering laat ingaan. Na uw bevalling heeft u recht op minimaal tien weken uitkering.

Hoogte uitkering
Uw ZEZ-uitkering wordt berekend op basis van de inkomsten die u in het jaar ervoor had. De uitkering is nooit hoger dan het wettelijk minimumloon. Als u als zelfstandige minimaal 1.225 uur per jaar heeft gewerkt, krijgt u de maximale ZEZ-uitkering. Als meewerkend echtgenote of partner wordt uw uitkering berekend op basis van de winst die uw partner behaalde en uw aandeel hierin.

Weigering uitkering
U krijgt geen ZEZ-uitkering als u zich bij het UWV vrijwillig heeft verzekerd voor de Ziektewet voor een dagloon dat hoger is dan het wettelijk minimumloon (WML). Heeft u zich echter verzekerd voor een bedrag dat lager is dan het WML, dan krijgt u een ZEZ-uitkering die de uitkering van uw vrijwillige verzekering aanvult tot het WML.

Aanvragen ZEZ-uitkering
U vraagt uw ZEZ-uitkering uiterlijk twee weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Met uw aanvraag stuurt u de zwangerschapsverklaring van uw huisarts of verloskundige mee. Het UWV kan u ook vragen naar kopieën van belastingaanslagen, om de hoogte van uw uitkering te kunnen bepalen.

Wel of niet belast als inkomen?
Uw ZEZ-uitkering is belast, maar valt niet in de winst. U profiteert dus niet van de MKB-winstvrijstelling van 14% over de uitkering. De uitkeringsinstantie UWV houdt belasting en premies in over de uitkering. Tip: Deze kunt u na het jaar weer verrekenen in uw aangifte inkomstenbelasting.

Via de verzekeraar
Bent u voor ziektekosten verzekerd via een verzekeraar, dan ontvangt u meestal ook een uitkering bij zwangerschap. De premies voor een dergelijke verzekering zijn aftrekbaar. Reeds in 2013 is na Kamervragen duidelijk geworden dat de uitkeringen niet belast zijn. Dit dus in tegenstelling tot de uitkering van het UWV. Is er in het verleden tóch belasting betaald over deze uitkering, dan is dit dus ten onrechte.

Bezwaar
Staat uw aanslag over dat jaar nog niet definitief vast, dan kunt u hiertegen bezwaar aantekenen. Staat uw aanslag al wel definitief vast, dan kunt u verzoeken om ambtshalve vermindering van uw aanslag. Dit kan uiterlijk tot vijf jaar na het jaar waarop de aanslag betrekking heeft. U kunt dus uiterlijk nog betaalde belasting uit 2012 en later terughalen via een ambtshalve verzoek aan de inspecteur. Dit kunt u schriftelijk doen.

Hebt u hierbij hulp nodig of wilt u meer informatie? Neem dan eens contact met ons op.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Oostgrunn.nl Beerta
TTAB Winschoten
Husse Groningen Noordbroek
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Havenbeheer Oldambt Winschoten
Master Bekleding Zuidbroek


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp