Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Kerstpakketten en relatiegeschenken fiscaal

Kerstpakketten en relatiegeschenken fiscaal

Het eind van het jaar nadert, het moment om uw werknemers een kerstpakket, kerstborrel of anderszins aan te bieden. Kent u de fiscale regels als het gaat om relatiegeschenken en giften, zoals kerstpakketten? Het is handig hiervan op de hoogte te zijn zodat het, ook voor u als 'kerstman', leuk blijft.

Btw-aftrekbaar
De omzetbelasting is bij kerstpakketten een aandachtspunt. De btw over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen is namelijk maar tot op zekere hoogte aftrekbaar; dat geldt ook voor het kerstpakket. Er geldt een drempelbedrag van € 227 (exclusief btw) per ontvanger per boekjaar. Zijn uw jaarlijkse uitgaven niet meer dan dit bedrag? Dan mag u de btw hierover aftrekken.

Voor wie?
Persoonsgebonden uitgaven rekent u toe aan de desbetreffende personen. Uitgaven die u doet voor een groep werknemers, deelt u door het aantal personen dat van de voorziening gebruik kan maken. U kunt nu per medewerker vaststellen of u het drempelbedrag hebt overschreden. Voor de gevallen waarbij dat zo is, kunt u de btw over de uitgaven niet als voorbelasting aftrekken.

Sinds 2015 is het verplicht om de werkkostenregeling toe te passen. De kerstpakketten vallen hierbij binnen de forfait van 1,2% van de totale loonsom.

Voorbeeld
U geeft al uw werknemers een kerstpakket van € 75,- exclusief btw. Voor de helft van uw personeel hebt u bovendien een uitje geregeld à € 400,- exclusief btw per persoon. Er is 1 werknemer die een extra geschenk krijgt, omdat hij 25 jaar in dienst is, van € 150,- inclusief btw. Dan zijn de fiscale regels als volgt:

- De btw van het kerstpakket dat u geeft aan personeel waarvoor u geen uitje hebt verzorgd, is aftrekbaar.
- Van het jubileumgeschenk mag u de btw aftrekken, als u voor dit personeelslid geen uitje hebt verzorgd. De kosten voor deze werknemer (€ 225,-) blijven dan onder het drempelbedrag van € 227,-.
- Van de kosten van het uitje mag u geen btw aftrekken.

U telt alleen de uitgaven mee waarover u btw hebt betaald. Contante betalingen zoals een 13e maand, of winstdeling tellen niet mee.

Aangifte
Gemengde kosten, waaronder ook de relatiegeschenken, worden in het boekjaar zelf volledig van de winst afgetrokken. Pas bij de aangifte inkomstenbelasting of aangifte vennootschapsbelasting vind er een fiscale correctie plaats.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Café De Jacht Oostwold
Vikingreizen Bad Nieuweschans
RaNed Westerlee
Havenbeheer Oldambt Winschoten
TTAB Winschoten
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp