Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Kosten verhuizing aftrekbaar voor starter

Kosten verhuizing aftrekbaar voor starter

Een ondernemer die verplicht moest verhuizen toen hij zijn bedrijf startte, mag die kosten aftrekken van de winst van zijn zaak. De Hoge Raad besloot dat onlangs in een procedure tussen de Belastingdienst en een registerloods.

De man werkte tot februari 2005 in loondienst, volgde tot eind 2005 een opleiding tot registerloods en trad begin 2006 in die hoedanigheid toe tot een maatschap. Omdat hij binnen zijn werkgebied moest wonen verhuisde hij, en zette zijn koophuis in zijn oude woonplaats te koop. Omdat het huis pas in 2008 werd verkocht, bracht de loods voor de maximaal toegestane periode van 2 jaar de dubbele woonlasten in mindering op de winst van zijn onderneming. Bij zijn aangifte inkomstenbelasting van 2008 trok hij bovendien 5.931 euro aan verhuiskosten af.

De zaak kwam bij de Hoge Raad terecht, die oordeelde dat de man de verhuiskosten terecht had afgetrokken.
Persoonlijk of zakelijk 'Het gerechtshof Den Haag kwam al tot de conclusie dat aftrek van verhuiskosten ook mogelijk was bij een beëindiging van een dienstbetrekking en start van een onderneming, zoals in het geval van de registerloods', zegt fiscalist Monique Ligtenberg van Fiscaal up to Date volgens De Telegraaf.

De Hoge Raad moest vervolgens oordelen of de verhuiskosten van de registerloods het gevolg waren van een keuze in de persoonlijke levenssfeer of (voorbereidende) ondernemershandelingen. In het eerste geval zijn de kosten niet aftrekbaar, in het tweede geval wel.

Meer informatie op: www.telegraaf.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

De Leo Media Beerta
TTAB Winschoten
SolutionOnline Scheemda
Master Bekleding Zuidbroek
MK Developers Scheemda
Havenbeheer Oldambt Winschoten


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp