Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Laadpaal: fiscus maakt aanschaf aantrekkelijker

Een elektrische auto van de zaak is populair. De fiscale regels voor duurzame zakenauto’s worden weliswaar strenger, maar het blijft zeker dit jaar nog een aantrekkelijke optie. Een recente financiële opsteker is de vergoeding voor de laadpaal voor thuis. Sinds kort gelden hiervoor nieuwe afspraken met de Belastingdienst.

Een elektrische auto is leuk, maar het opladen van de accu’s blijft een punt van aandacht. Onderweg laden is in Nederland relatief goed geregeld en de situatie wordt beter met de komst van snellaadstations langs de snelwegen. Maar door de kortere actieradius en de tijd die nodig is voor (snel)opladen, gaan zakelijk rijders toch het liefst met bomvolle accu’s van huis.

Inmiddels zijn we het gedoe met een verlengsnoertje uit het raam ontgroeid. Vooral als je de ruimte hebt, dan heb je een eigen laadpaal waar je je auto veilig aan kunt hangen. Het is een forse uitgave; al gauw zo’n 1000 euro. Er was nogal onduidelijkheid wie voor de kosten van een laadpaal thuis moet opdraaien.

De staatssecretaris van Financiën heeft kortgeleden de knoop doorgehakt. De vergoeding van de werkgever voor de laadpaal bij de werknemer thuis is onbelast. Deloitte, die over de actualisering bericht, meldt: ”Voor werknemers bij wie rekening wordt gehouden met een bijtelling voor het privégebruik van de auto zijn de kosten van de laadpaal onderdeel van de gebruikskosten van de auto. Er hoeft dan geen rekening te worden gehouden met een extra bedrag aan loon in natura.”

Het gaat hier om de kosten voor de laadpaal, niet voor de elektriciteitskosten voor het opladen van de auto. Wel is volgens de staatssecretaris de constructie denkbaar dat de werknemer de verbruikte elektriciteit tegen kostprijs ‘doorlevert’ aan de werkgever. Hiervoor moet je een afzonderlijke meter installeren. Ook de kosten van de meter zelf horen tot de kostprijs, kortom die kun je ook doorberekenen.

De vergoeding van de laadpaal geldt overigens niet voor een eigen elektrische auto van de werknemer. Deloitte: “Voor hen geldt een maximale onbelaste vergoeding van € 0,19 per zakelijke kilometer (inclusief woon-werkverkeer). Als de werkgever de kosten van een laadpaal en/of de elektriciteit vergoedt, wordt de vergoeding geacht deel uit te maken van de kilometervergoeding. Voor zover meer wordt vergoed dan € 0,19 per kilometer, is het meerdere hetzij belast bij de werknemer, of valt het als eindheffingsloon in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.”

Het spreekt voor zich dat ondernemers deze kosten kunnen aftrekken. De Belastingdienst is duidelijk: “De aanschaf- en plaatsingskosten van een laadpaal voor een elektrische auto die deel uitmaakt van uw ondernemingsvermogen, zijn aftrekbaar. De laadpaal verhoogt de catalogusprijs van de auto niet.”

Ook aan de elektrische auto? Dit jaar gelden nog aantrekkelijk condities om een elektrische auto te kopen. Zo kom je in aanmerking voor de fiscale aftrek MIA (Milieu Investerings Aftrek). Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) r komen dit jaar nog volledig elektrische en plug-in hybride auto’s in aanmerking voor MIA (onder bedrijfsmiddelcodes G 3110, D 3111 en E 3112). Auto’s met dieselmotoren zijn vanaf 2015 uitgesloten voor de MIA. De aftrekpercentages luiden als volgt:

- Volledig elektrische auto’s met een CO2-uitstoot van 0 gr/km komen in aanmerking voor 36 procent MIA
- Plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van > 0 – 30 gr/km komen in aanmerking voor 27 procent MIA
- Plug-in hybride auto’s met een CO2-uitstoot van > 30 – 50 gr/km komen in aanmerking voor 13,5 procent MIA

Volgens RVO kan de laadpaal ook worden meegenomen voor de MIA (Milieu InvesteringsAftrek). Deze moet apart worden gemeld (code F 3720) als het investeringsbedrag groter is dan 2.500 euro.

Meer informatie op: www.bc.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Altijddebestewijn.nl Beerta
Zwaarden.com Sellingen
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Havenbeheer Oldambt Winschoten
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Oostgrunn.nl Beerta


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp