Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Marktplaats is jachtgebied fiscus!

Al jaren kopen en verkopen particulieren op Marktplaats. De particulier gebruikt Marktplaats om de inhoud van zijn of haar garage of rommelzolder te verkopen en kan dat tot nu toe na hartenlust doen. Het is echter best een risico als een particulier zeer actief is op Marktplaats en soortgelijke sites.

Want wie erg veel of vaak op deze manier handelt, kan daarmee resultaatgenieter worden, waarmee de opbrengst belastbaar is (en een eventueel verlies aftrekbaar). En behalve met de inkomstenbelasting zal er natuurlijk ook rekening gehouden moeten worden met de BTW. Om te kijken of er sprake is van belastingplicht heeft de fiscus het recht om bij ondernemers informatie in te winnen cq vragen te stellen. Hier niet aan meewerken is strafbaar. Het gaat dan dus niet om de eigen fiscale zaken van de ondernemers, maar juist om die van anderen.....

Het viel dan ook te verwachten dat de Belastingdienst de gebruikersgegevens van de op Marktplaats actieve partijen regelmatig bij de ondernemers opvraagt. Dat zou enkele tientallen keren per jaar voorkomen. De Belastingdienst gebruikt de gegevens om, naar eigen zeggen, fraude op te sporen en de belastingplicht van mensen te bepalen. Denk daarbij aan gebruikersnamen, IP-adressen en de in- en verkoopgeschiedenis van iemand.

Volgens de wet kan de Belastingdienst wachtwoorden of bankrekeningnummers opvragen bij Marktplaats. Banken zijn daar in tegen ook verplicht mee te werken en kunnen die nummers dus wel geven. De fiscus controleert dus op internethandel en dit kan zorgen voor problemen . Weet daarom goed wat u doet als u op Marktplaats, of soortgelijke sites, bovengemiddeld veel handel bedrijft. Heeft u vragen over bijvoorbeeld de hoogte van het maximum aan bijverdiensten of het starten als eigen 'internet ondernemer'? Neem gerust contact met ons op.

Met dank aan Indicator.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Havenbeheer Oldambt Winschoten
Oostgrunn.nl Beerta
Rijschool Carl Scheemda
Alrawi Rijschool Heiligerlee
Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp