Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Na oppakken van bende toch veel phishing-mails

Ondanks de aanhouding van vier verdachten van een landelijk opererende phishing-bende in Noord-Holland, is het aantal meldingen over phishing-mailtjes niet afgenomen. Dat constateert de Fraudehelpdesk, zo meldt NOS.

Deze maand kreeg de helpdesk al 10.000 meldingen van phishing binnen. Daaruit blijkt dat er nog steeds veel criminelen actief zijn. Het overgrote deel van ontvangers begrijpt wel dat ze niet moeten reageren, maar als een paar procent dat wel doet, is de business al lucratief, zegt de helpdesk. In totaal kreeg de helpdesk deze maand al meer dan 30.000 meldingen van internetcriminaliteit binnen, tegen 32.000 in heel januari. Daar zitten ook mailtjes van nep-incassobureaus bij of felicitaties met het feit dat de ontvanger een prijs heeft gewonnen. Wie daar op klikt, loopt het risico een computervirus binnen te halen.

Niet alle meldingen die binnenkomen zijn van slachtoffers. 'Mensen melden het ook vaak vanuit alertheid', zegt Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk. Van Eck is blij met de aandacht van de politie en het Openbaar Ministerie voor phishing-bendes. Ze denkt niet dat de oplichters nu een andere bron van inkomsten gaan zoeken. "Zo werken ze niet, er zijn altijd wel nieuwe slachtoffers te maken", zegt Van Eck.

Op dit moment circuleren veel valse mails van de Rabobank, ING Bank, ABN Amro en SNS bank. Deze banken proberen hun klanten zo goed mogelijk voor te lichten over de nep-mailtjes en voeren al jaren campagnes, maar het blijft een feit dat criminelen klanten gegevens ontfutselen.

Of banken dan niet beter kunnen stoppen met het versturen van mails en de klant alleen nog maar met de post moeten benaderen? Van den Eck is sceptisch: 'Het zou een oplossing kunnen zijn, maar dan verzinnen oplichters ook wel weer andere trucs om toch de consument te kunnen bereiken. Soms lijkt het een beetje op dweilen met de kraan open.'

Meer informatie op: nos.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Altijddebestewijn.nl Beerta
Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
Hoogma Webdesign Beerta
Vikingreizen Bad Nieuweschans
Open Venster Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp