Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Naheffing 2014: een uitleg van feiten, cijfers en tips

Diverse media hebben onlangs vol gestaan over de naheffing die volgt in 2015. Wat is er precies aan de hand en wanneer krijg u een naheffing. En bovenal; wat kost het u?

Ontstaan van het probleem.
Recentelijk was er veel ophef omdat de meeste mensen in 2015 een forse naheffing gaan krijgen. De wetgever (en niet de fiscus!) besloot eind 2013 om de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk te maken. Hoe meer inkomen, hoe minder korting. Bekend was dat de fiscus dit niet meer zo snel in de bestaande rekenprogramma's kon opnemen. Veel voorlopige aanslagen over 2014 zijn dus te laag.

Gevolg.
Als zelfstandig ondernemer krijgt u aan het begin van het jaar een voorlopige aanslag. Deze voorlopig aanslag is gebaseerd op uw inkomen in voorgaande jaren. In de voorlopig aanslag 2014 is dus vaak nog rekening gehouden met een te hoge heffingskorting. Als uw inkomen meer bedraagt dan € 19.645,= dan heeft u namelijk nog maar recht op een deel van de heffingskorting. Dat wat u via uw voorlopige aanslagen te weinig heeft betaald, moet u dan weer bijbetalen.

Is uw belastbaar inkomen € 19.645,= of minder? Dan heeft u nergens last van. U heeft dan recht op de maximale heffingskorting van € 2.103,=. Is uw belastbaar inkomen € 56.945,= of hoger? Dan heeft u de meeste last en moet u € 737,= terugbetalen. Ligt uw inkomen hier ergens tussenin, dan moet u een deel van de te veel ontvangen heffingskorting terugbetalen. Om precies te zijn 2% van het bedrag waarmee uw belastbaar inkomen € 19.645,= overstijgt.

Wat nu?
Komt u belastbaar inkomen dit jaar boven de genoemde grens van € 19.645,=? Houd er dan rekening mee dat uw voorlopige aanslag te laag is vastgesteld. Dit wordt via uw definitieve aanslag over 2014 teruggetrokken, maar u kunt natuurlijk al wel geld opzijzetten.

Uitstel van betaling.
Recentelijk heeft de staatssecretaris van Financiën bekendgemaakt dat als u in de periode 1 mei 2015 tot en met 30 juni 2016 een (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting 2014 met een te betalen bedrag ontvangt, u automatisch vier maanden extra de tijd krijgen om deze aanslag te betalen.

Met dank aan Indicator.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Alrawi Rijschool Heiligerlee
Master Bekleding Zuidbroek
Rianne Schaper Fotografie Scheemda
SolutionOnline Scheemda
De Steakerij Bellingwolde
Vikingreizen Bad Nieuweschans


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp