Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Nederlandse economie groeit verder

De Rabobank voorspelt dat de Nederlandse economie verder groeit in 2015 en 2016. De export trekt verder aan en de consumentenbestedingen in eigen land stijgen weer na jaren van krimp.

Dit gepubliceerde de bank vandaag in een sectorprognose 2015. Het bruto binnenlands product (bbp) groeit dit en volgend jaar met 1,75 procent. Dat is een stuk steviger dan de 0,8 procent groei van vorig jaar. Deze prognose komt overeen met de voorjaarsraming van het Centraal Planbureau (CPB). Daarin voorspelt het planbureau voor dit jaar een plus van 1,7 procent en 1,8 voor 2016.

Volgens de Rabobank profiteren alle sectoren van het economische herstel. De export trekt aan (5,25 procent in 2015 en 5 procent in 2016), maar ook de consumentenuitgaven stijgen (1,25 procent in 2015 en 2016) waardoor de sectoren die afhankelijk zijn van de binnenlandse vraag zullen groeien.

Nadat consumenten jaar op jaar minder uitgaven, dragen de bestedingen dit jaar weer bij aan de economische groei. De Rabobank vermoedt dat dit komt door de daling van de prijzen, het herstel op de woningmarkt en een daling van de werkloosheid. De werkloosheid komt dit jaar uit op 6,75 procent van de beroepsbevolking en daalt naar 6,5 procent in 2016. In 2014 waren er volgens de berekeningen van de bank 7,4 procent mensen werkloos.

De Rabobank voorziet ook risico's. De uittreding van Griekenland uit de eurozone (Grexit) of de opnieuw oplaaiende spanningen tussen Rusland en het Westen kunnen een drukkend effect hebben op de economische groei. Ook vraagt de bank aandacht voor de snel veranderende bedrijfsomgeving waarin de concurrentieverhoudingen snel kunnen veranderen. "Meer dan ooit wordt van de ondernemers strategisch management gevraagd. De flexibiliteit van de individuele onderneming staat daarin centraal", aldus de Rabobank.

Meer informatie op: www.nu.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Open Venster Beerta
Master Bekleding Zuidbroek
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Vikingreizen Bad Nieuweschans
RaNed Westerlee
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp