Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Ombudsman: 'Overheid schiet tekort met schuldhulpverlening'

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is van mening dat de schuldhulpverlening vaak tekort schiet, zo meldt NU. Dit zei hij in een rapport.

Wie de overheid om hulp vraagt bij het aanpakken van schulden, ondervindt tal van drempels. 'De overheid denkt dat mensen er wel uitkomen, maar dat is een illusie', zo stelt Van Zutphen. De instanties zouden uitgaan van een standaard. 'Voldoe je daar niet aan, dan val je buiten de boot', zegt de ombudsman. 'Het mag nooit de bedoeling zijn dat de burger wordt buitengesloten, omdat hij niet in de standaardmal van schuldhulpverdeling past.'

Van Zutphen stelde al eerder dat de overheid te weinig rekening houdt met mensen die onvoldoende zelfredzaam zijn en mede daardoor schulden opbouwen. Zo krijgen ondernemers en mensen met een eigen woning vaak geen toegang tot schuldhulpverlening, maar er wordt ook geen passend alternatief aangeboden. Ook de procedures zouden te lang duren en niet goed worden afgehandeld.

Gemeenten hebben echter een zorgplicht op dit gebied, daarom roept de ombudsman staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op om in gesprek te gaan met de gemeenten om de knelpunten aan te pakken. 'Gemeenten kunnen en moeten maatwerk leveren en schuldhulpverlening moet laagdrempelig zijn. Daarom geeft het kabinet jaarlijks reeds 100 miljoen euro extra aan gemeenten voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening', reageerde Klijnsma.

De klachten neemt ze ''zeer serieus''. Het rapport is voor haar ''een belangrijke aanvulling'' op een beoordeling van gemeentelijke schuldhulpverlening die binnenkort naar de Kamer gaat. Op basis van dat stuk gaat ze ''met gemeenten en andere betrokkenen aan de slag met verbeteringen." De bevindingen van de ombudsman gaan ook een rol spelen.

Meer informatie op: www.nu.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Zwaarden.com Sellingen
SolutionOnline Scheemda
RaNed Westerlee
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand
Kamperman Grondwerk Zuidbroek


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp