Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Omzet bouw weer gestegen

Na jaren van problemen lijkt het weer beter te gaan in de bouwsector. De omzet van de bouw was in het eerste kwartaal met 5 procent hoger dan vorig jaar, zo maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

Vooral kleine bouwbedrijven, met minder dan tien medewerkers, doen het beter. Hun omzet steeg afgelopen kwartaal met zo'n 12 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name dakdekkers en metselaars kregen meer werk, sloopbedrijven juist minder.

Grotere bedrijven blijven iets achter. Hun omzet steeg weliswaar, met een kleine 3 procent, maar minder dan vorig jaar. Nieuwbouwwoningen zijn weer in trek. Daarvan werden er afgelopen kwartaal 11.468 opgeleverd, 11 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal bouwvergunningen is bijna verdubbeld. Dat betekent dat de nieuwbouw ook de komende jaren blijft groeien.

De bouwsector trekt in Nederland sneller aan dan in andere Europese landen. De bouwproductie steeg met 7,5 procent. Alleen in Zweden groeide de productie harder. In Frankrijk en Italië daalt de productie al jaren onafgebroken.

De goede cijfers bemoedigen ook de ondernemers. Ze hebben weer meer vertrouwen en voor het eerst in vijf jaar zijn ze positief gestemd over de toekomst. Een groot deel verwacht omzetgroei het komende kwartaal. Het CBS verwacht dat de verbeteringen zullen resulteren in meer werk. Het afgelopen kwartaal kwamen er 7.000 vacatures bij, 6.000 daarvan werden vervuld; het hoogste aantal in drie jaar.

Alleen het aantal faillissementen is een vlekje op een verder overwegend positief kwartaalbericht. In totaal gingen er 246 bouwbedrijven over de kop, vorig kwartaal waren dat er nog 220. Vooral utiliteitsbouwers, dus bouwers van kantoren en winkels, moesten hun deuren sluiten.

Meer informatie op: nos.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Oostgrunn.nl Beerta
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
Zwaarden.com Sellingen
Hoogma Webdesign Beerta
Café De Jacht Oostwold
Alrawi Rijschool Heiligerlee


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp