Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

navigatie

Menu

Onterechte uitkeringen schokt Asscher

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken laat uitzoeken hoeveel arbeidsongeschikten ten onrechte een uitkering krijgen omdat ze eigenlijk gewoon kunnen werken. Hij liet dat vandaag weten in reactie op uitlatingen van de vakbond van verzekeringsartsen (Novag).

Volgens Novag is er sprake van een groot gebrek aan herkeuringen en krijgen daardoor ongeveer 150.000 mensen een arbeidsongeschiktheidsuitkering terwijl ze daar geen recht op hebben omdat ze kunnen werken. 'Dat is een vergaande bewering en een enorm groot getal. Daar schrik ik van, dus dat ga ik uitzoeken', zei Asscher donderdag tegen NU. Hij vraagt uitkeringsinstantie UWV wat hun cijfers en ervaringen zijn.

Asscher denkt dat er misschien extra keuringsartsen bijkomen. 'Als je met meer artsen meer mensen aan het werk krijgt, moet je die artsen zoeken. Maar mensen die echt arbeidsongeschikt zijn, moet je niet elke drie maanden gaan keuren.' Novag, de vakbond van de verzekeringsartsen, zei vandaag in Trouw dat het merendeel van de arbeidsongeschikten jarenlang, en soms wel tien jaar, niet wordt herkeurd nadat ze (deels) zijn afgekeurd. Omdat veel mensen in de tussentijd herstellen, krijgen ze ten onrechte een uitkering.

In totaal ontvangen 800.000 mensen in Nederland een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het UWV doet dit jaar 32.000 herkeuringen. Dat zijn er volgens verzekeringsarts en Novag-voorzitter Wim van Pelt veel te weinig. 'Zo kan het gebeuren dat iemand die eenmalig onder het mes moet, daarna revalideert en een halfjaar later weer arbeidsfit is', zegt hij in de krant. Van Pelt denkt dan ook dat een vijfde van de arbeidsongeschikten weer kan werken.

Meer informatie op: www.nu.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Welkom op de website van Johan Kroon Administratie!

Op deze pagina verschijnen regelmatig diverse nieuwsitems die wellicht voor u van belang kunnen zijn. Houd de website dus in de gaten!

Wilt u meer informatie of bent u nieuwsgierig
naar wat wij voor u kunnen betekenen?

Contact opnemen

Deze bedrijven gingen u voor

Rijschool Carl Scheemda
Lekker Thais Assen
Havenbeheer Oldambt Winschoten
SolutionOnline Winschoten
Zeilmakerij Blauwe Stad Scheemda
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert