Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Slecht flex zorgt voor langere crisis

Marcel Slaghekke, eigenaar en directeur van uitzendbedrijf Staffing Associates en bestuurslid van brancheorganisatie ABU, stelt dat slechte arbeidscontacten er mede de oorzaak van zijn dat Nederland zo langzaam uit de crisis groeit.

'Flexwerkers zijn ook consumenten. Als een kwart van de beroepsbevolking onzeker is of hij over een half jaar nog werk en inkomen heeft, heeft dit vanzelfsprekend zijn weerslag op de economie. Bedrijven zetten zo zelf een rem op hun groei. Op microniveau is flexibel inzetbaar personeel goed voor de continuïteit van bedrijven. Een flexschil helpt hen pieken en dalen opvangen. Maar op macroniveau kan het de economische groei flink stagneren als je flexwerkers teveel in onzekerheid laat door slechte arbeidsovereenkomsten, zoals nuluren- of oproepcontracten', aldus Slaghekke.

Slaghekke, tevens oprichter en voormalig grootaandeelhouder van Olympia Uitzendbureau, pleit er daarom voor om niet meer te concurreren op arbeidsvoorwaarden en loon. 'Dat heeft geen zin. Wij zullen in de wereld nooit de goedkoopste zijn. We moeten zorgen dat we de slimste en meest innoverende zijn. Om dat te bewerkstelligen moeten we juist de lonen laten stijgen. Dat maakt werkgevers creatiever en innovatiever. Helaas lijkt het erop dat de meeste werkgevers het liefste terug willen naar de situatie van 100 jaar geleden, toen ondernemers bij de fabriekpoort dagloners konden selecteren. De gemiddelde zzp’er is een eigentijdse dagloner. Maar hierdoor creëer je ook een economie uit begin 1900'.

Uitzenders moeten volgens Slaghekke meer de rol van ’zaakwaarnemer voor flexkrachten’ op zich gaan nemen en zorgen voor een continue reeks aan arbeidsrelaties. Een idee dat ook door Pieter Molijn van Molijn Professionals wordt bepleit. De landelijk opererende payrollorganisatie Please doet in een vandaag verschenen rapport eveneens een soortgelijk voorstel om een nieuwe intermediair te introduceren: het werknemersbedrijf.

Volgens Please-directeur Hans van de Ven hebben deze bedrijven werkgeven als ’core business’ en concurreren zij in de markt met elkaar op efficiëncy en kwaliteit, niet op kosten. 'Werknemers zijn bij een werknemersbedrijf in vaste dienst. Zij worden of op projectbasis, of voor langere tijd beschikbaar gesteld aan ondernemingen met een arbeidsbehoefte. Die hoeven daardoor zelf geen flexibel personeel meer in dienst te hebben naast hun vaste krachten. De bedoeling is dat het werknemersbedrijf voldoende omvang heeft om voor de flexkrachten alles rondom sociale zekerheid en pensioenopbouw collectief te regelen. Ook begeleiden zij de tijdelijk inzetbare krachten actief van werk naar werk en zorgen ze voor de eventueel nodige om- en bijscholingen', aldus Van de Ven.

Bron: De Telegraaf

Meer informatie op: www.telegraaf.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Open Venster Beerta
Café De Jacht Oostwold
Rijschool Carl Scheemda
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
MK Developers Scheemda
Havenbeheer Oldambt Winschoten


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp