Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Stijging koopkracht voor eerst in vier jaar

Stijging koopkracht voor eerst in vier jaar

Na vier jaar daling is de koopkracht vorig jaar met 1,5 procent toegenomen. Met gemiddeld 2,7 procent gingen werknemers er het meest op vooruit.

Over de hele linie profiteren bevolkingsgroepen van de langzaam aantrekkende economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Dat werknemers in 2014 meer te besteden hadden, komt mede doordat de pensioenpremies zijn verlaagd. Bij ambtenaren werkte deze premieverlaging het sterkst door.

Ook de koopkracht van mensen met een uitkering steeg, nadat deze groep er jaren op achteruit was gegaan. Bijstandsontvangers gingen er met 1,8 procent het meest op vooruit. Bij gepensioneerden was de stijging met gemiddeld 0,4 procent aan de magere kant. Zelfstandigen gingen er met 0,3 procent maar weinig op vooruitt. Maar de verschillen binnen de groep zijn groot: terwijl bij een kwart van de zelfstandigen de koopkracht met ten minste 13 procent daalde, had een even groot aantal zo'n 14 procent meer te besteden.

Deze stijging van koopkracht wil overigens niet zeggen dat echt iedereen erop vooruit is gegaan. Zo nam de koopkracht vorig jaar bij 36 procent van de werknemers af.

Meer informatie op: www.cbs.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Trimsalon High Five Oude Pekela
Rijschool Carl Scheemda
Hoogma Webdesign Beerta
Husse Groningen Noordbroek
Vikingreizen Bad Nieuweschans
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp