Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

'Tariefafspraak voor ZZP'ers moet kunnen'

'Tariefafspraak voor ZZP'ers moet kunnen'

FNV en CNV zijn het niet eens met het besluit van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dat er geen tariefafspraken voor ZZP'ers mogen worden vastgelegd in CAO's, zo meldt de NOS. De bonden willen dat de politiek stappen onderneemt tegen het besluit.

De ACM maakte vrijdag bekend dat er geen collectieve prijsafspraken in CAO's tussen ZZP'ers en werkgevers mogen worden gemaakt. De organisatie zegt dat zulke afspraken de concurrentie verminderen. De enige uitzondering op dit verbod geldt voor ZZP'ers die in dezelfde werksituatie zitten als werknemers, ook wel schijnzelfstandigen genoemd. Zulke afspraken zijn eerder bijvoorbeeld gemaakt voor orkestmusici die ergens invallen.

Stichting ZZP Nederland, een organisatie die zich inzet voor zelfstandigen zonder personeel, is juist blij met het besluit van de ACM. 'Zelfstandigen bepalen zelf wel wat hun prijzen zijn', zegt voorzitter Maarten Post. 'De tarieven van zelfstandigen moet je niet kunstmatig hoog houden.' Post zegt dat vakbonden alleen minimumtarieven willen, om te voorkomen dat ZZP'ers werknemers uit de markt prijzen.

Het CNV zegt dat het besluit van de ACM juist alle werkenden in Nederland aangaat: 'Een minimumtarief voorkomt juist dat je elkaar de markt uitspeelt', zegt voorzitter Maurice Limmen. Het besluit van de ACM is volgens hem vooral schadelijk voor zelfstandigen die bijvoorbeeld veel voor één werkgever werken: 'Nu worden alleen schijnzelfstandigen beschermd, terwijl veel ZZP'ers afhankelijk zijn van een baas', zegt Limmen. 'En als je een baas hebt, moet je prijsafspraken kunnen maken.'

Meer informatie op: nos.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Rianne Schaper Fotografie Scheemda
Gereedschapknaller.nl Bellingwolde
Havenbeheer Oldambt Winschoten
TTAB Winschoten
De Leo Media Beerta
Alrawi Rijschool Heiligerlee


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp