Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Toeslag kinderopvang uw eigen verantwoordelijkheid

Toeslag kinderopvang uw eigen verantwoordelijkheid

Ouders blijven zelf verantwoordelijk voor de kinderopvangtoeslag. Zorg dus dat deze niet te laag, maar vooral ook niet te hoog uitvalt. Hoe voorkomt u dit en daarmee het probleem dat u al ontvangen toeslag moet terugbetalen?

De kinderopvangtoeslag zorgt in de praktijk voor veel problemen. Het komt zeer regelmatig voor dat ouders te veel kinderopvangtoeslag ontvangen en deze vervolgens moeten terugbetalen met alle vervelende gevolgen van dien.

Vandaar dat het plan bestond om de toeslag vanaf 2020 rechtstreeks over te maken naar de organisatie die voor de kinderopvang zorgt. Dat plan is nu van de baan en is het dus van groot belang dat ouders het juiste bedrag aan kinderopvangtoeslag krijgen. Hoe zorgt u dat dit bedrag niet te hoog, maar ook niet te laag uitvalt?

Toeslag kinderopvang aanvragen
U moet kinderopvangtoeslag aanvragen binnen drie maanden na de maand waarin u recht op de toeslag hebt. Bent u dus te laat met aanvragen, dan mist u een deel van de toeslag. De hoogte van de toeslag is onder andere afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en dat van uw partner. Hoe hoger uw gezamenlijke inkomen, hoe minder toeslag u krijgt.

Toeslag is slechts voorschot
De toeslag die u krijgt uitbetaald, is een voorschot op het werkelijk te ontvangen bedrag. Dit voorschot is gebaseerd op de door u verstrekte inkomensgegevens. Pas na het jaar wordt op basis van de definitieve inkomensgegevens berekend op hoeveel toeslag u daadwerkelijk recht heeft. Dit geldt ook voor alle andere toeslagen.

Zorg er dus voor dat de gegevens waarop uw voorschot gebaseerd wordt, zo goed mogelijk overeenkomen met de daadwerkelijke inkomensgegevens.

Voorkom grote afwijkingen
Het is van belang grote afwijkingen tussen het al ontvangen voorschot en het daadwerkelijk te ontvangen bedrag te voorkomen. Een positief verschil moet u immers weer terugbetalen. Let op: voor ondernemers is het voorkomen van afwijkingen extra lastig, want de winst in een jaar staat bijna nooit bij voorbaat al vast. U kunt dan proberen deze zo goed mogelijk te schatten en eerder te hoog dan te laag in te schatten. Een hogere winst betekent een hoger inkomen, een minder hoge voorlopige kinderopvangtoeslag en dus minder kans dat u een deel moet terugbetalen. Schat u uw inkomen liever iets te hoog in, dan ontvangt u minder voorschot dan waarop u recht heeft, maar krijgt u dit later alsnog uitgekeerd. Toch een stuk leuker!

Uiteraard helpen wij u graag bij het regelen van uw fiscale zaken. Bel met Johan Kroon Administratie op 0597-792002 of mail naar info@johankroonadministratie.nl en we maken graag een afspraak.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
Husse Groningen Noordbroek
Attractieverhuur Wagenborgen Wagenborgen
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
Open Venster Beerta
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp