Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Tweede auto, dan ook maar op de zaak?

Tweede auto, dan ook maar op de zaak?

Uw eigen auto staat op de zaak, met de gebruikelijke bijtelling. Maar kunt u de auto van uw echtgenoot/partner ook op de zaak zetten en alle kosten aftrekken?

Veel ondernemers hebben hun auto op de zaak staan. Ze gebruiken die meestal ook privé en hebben dan met de bekende bijtelling te maken. In veel (ondernemers)gezinnen beschikt men tegenwoordig ook over een tweede auto voor de echtgenoot of partner. Kan deze ook op de zaak worden gezet en kunt u dan de kosten gewoon van de winst aftrekken? Interessante vragen, toch?

Auto ondernemingsvermogen?
Als u een tweede auto ook op de zaak wilt zetten, betekent dit dat u de auto wilt aanmerken als ondernemingsvermogen. Dat kan als u de auto voor minstens 10% zakelijk gebruikt. Dat zult u desgevraagd aannemelijk moeten kunnen maken, maar een kilometeradministratie is niet verplicht. Zorg ervoor dat de auto op naam staat van degene die als ondernemer wordt aangemerkt of zet deze op naam van het bedrijf, dat voorkomt discussies.

10% zakelijk?
Die 10%-voorwaarde is geen extreme eis, dus dat dit gebeurt, moet niet moeilijk aan te tonen zijn. Het zal namelijk best voorkomen dat de auto bijvoorbeeld zakelijk gebruikt wordt voor een bezoek aan de Makro, terwijl u zelf met uw eigen auto bij een klant op bezoek bent of uw auto in de garage is voor een onderhoudsbeurt.

Gevolgen
Het gevolg van een tweede auto als ondernemingsvermogen is dat ook van deze tweede auto alle kosten ten laste van de winst komen. Daar staat tegenover dat u ook voor deze auto de bijtelling krijgt. Daarom is het wellicht een optie een volledig elektrische auto als tweede auto aan te schaffen. De bijtelling is dan slechts 4% en voor lange ritten kunt u in verband met de beperkte actieradius altijd de eerste auto nemen.

Lage mrb bestelauto?
U kunt er ook voor kiezen als tweede auto een bestelauto aan te schaffen. U betaalt dan geen bpm en minder mrb, als u de auto minstens 10% zakelijk gebruikt. De bijtelling wordt wel berekend over de prijs inclusief bpm en btw. Voor een bestelauto heeft u bovendien recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), die maximaal 28% bedraagt. Op een auto van € 25.000,- scheelt dit bij een belastingtarief van 40,8% (schijf 2 en 3) € 2.456,- netto (€ 25.000,- x 28% KIA x 0,86 (MKB-winstvrijstelling) x 40,8%).

Of toch maar elektrisch rijden?
Is uw auto volledig elektrisch, dan heeft dit nog meer fiscale voordelen. Als ondernemer heeft u dan namelijk ook recht op de Milieu-investeringsaftrek. Tot een aanschafwaarde van € 50.000,- krijgt u 36% extra aftrek. Voor plug-inhybridepersonenauto’s met een CO2 -uitstoot tot 30gr./km krijgt u dit jaar 27% MIA, tot een maximuminvesteringsbedrag van € 35.000,-. Dit geldt niet voor dieselauto’s. Voor een elektrische bestelauto krijgt u 36% MIA en Vamil, allebei tot een maximuminvesteringsbedrag van € 75.000,-.

Lage mrb bestelauto?
Kiest u ervoor als tweede auto een bestelauto aan te schaffen, dan betaalt u geen bpm en minder mrb als u de auto minstens 10% zakelijk gebruikt. De bijtelling wordt wel berekend over de prijs inclusief bpm en btw. Voor een bestelauto heeft u bovendien recht op de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) die maximaal 28% bedraagt. Op een auto van € 25.000,- scheelt dit bij een belastingtarief van 40,8% (schijf 2 en 3) € 8.772,- netto.

U kunt een tweede auto ook op de zaak zetten als u deze minstens 10% zakelijk gebruikt. Alle kosten zijn aftrekbaar, minus de bijtelling voor privégebruik. Een alternatief is een volledig elektrische auto met een bijtelling van 4%. Wilt u zeker weten dat u geen problemen krijgt, vertrouw dan op Johan Kroon Administratie als het gaat o het voeren van uw financiële administratie. Bel met 0597-792002 of mail naar info@johankroonadministratie.nl.

Meer informatie op: bieb.knab.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Open Venster Beerta
Secusoft, dé software voor beveiligers Beerta
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
RaNed Westerlee
Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Havenbeheer Oldambt Winschoten


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp