Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Vanaf 2018 nog steeds boetevrij tot inkeer komen

Vanaf 2018 nog steeds boetevrij tot inkeer komen

Goed nieuws als u in het verleden inkomsten hebt verzwegen. De inkeerregeling is namelijk slechts deels afgeschaft. U kunt vanaf 2018 nog steeds boetevrij inkeren. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Dat is begrijpelijk. Wij leggen graag uit hoe het nu precies zit met die inkeerregeling.

Tot inkeer komen
Wie opzettelijk te weinig inkomsten aangeeft en daardoor te weinig belasting betaalt, kan rekenen op een boete als de fiscus dit ontdekt. Wie achteraf alsnog eieren voor zijn geld kiest en deze inkomsten alsnog bij de inspecteur meldt, krijgt geen of slechts een beperkte boete. Deze regeling, de inkeerregeling genoemd, zou per 1 januari 2018 worden afgeschaft. De Tweede Kamer heeft dit echter voorkomen. De inkeerregeling wordt slechts beperkt afgeschaft. Men vreest dat er minder belastingplichtigen hun aangiften vrijwillig zullen verbeteren als deze regeling helemaal wordt afgeschaft.

Alleen voor buitenlands vermogen
Wat is er afgeschaft? De Tweede Kamer heeft besloten dat de inkeerregeling alleen wordt afgeschaft voor vermogensinkomsten uit het buitenland. Wie deze inkomsten dus verzwijgt, kan voortaan rekenen op een boete. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse bankrekeningen of een vakantiewoning in Portugal.

Voor overige inkomsten, zoals te weinig aangegeven winst of een vakantiewoning in Nederland, blijft de bestaande inkeerregeling dus gehandhaafd. Dit betekent dat wanneer deze inkomsten binnen twee jaar nadat ze hadden moeten worden aangegeven, alsnog worden gemeld, er geen boete wordt opgelegd.

Let op: na deze twee jaar krijgt u wel een boete bij inkeren, maar minder dan normaal. Voor box 3-inkomen is deze boete 120% van het te betalen bedrag aan belasting, in plaats van 300%. Voor overige inkomsten is de boete 60%, in plaats van 100% bij niet inkeren.

De inkeerregeling wordt ook niet afgeschaft voor buitenlandse vermogensinkomsten waarvoor vóór 1 januari 2018 aangifte is gedaan of had moeten worden gedaan. Ook in die gevallen blijft de bestaande inkeerregeling dus van kracht.

Opzet of vergissing
Voordat de inspecteur een boete kan opleggen omdat bepaalde inkomsten niet zijn aangegeven, moet het duidelijk zijn dat er sprake is van opzet of grove schuld. De inspecteur dient het een en ander te bewijzen. Een gewone vergissing, wat moet blijken uit de feiten en omstandigheden, kan dus geen vergrijpboete opleveren, maar wel een verzuimboete, omdat u nu eenmaal te laat uw verplichtingen bent nagekomen.

Voorkomen beter dan genezen
Wie onder de nieuwe regeling inkeert, krijgt altijd nog minder boete dan wanneer de fiscus er zelf achter komt. Hoe hoog deze is, hangt af van de omvang en of er sprake is van recidive.

Hoe inkeren?
Johan Kroon Administratie helpt u graag inkomsten uit het verleden alsnog aan te geven. Neem contact met ons op via 0597-792002 of info@johankroonadministratie.nl.

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Open Venster Beerta
Vikingreizen Bad Nieuweschans
Alrawi Rijschool Heiligerlee
De Steakerij Bellingwolde
SolutionOnline Scheemda
RaNed Westerlee


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp