Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Veel starters stoppen binnen een jaar

Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat er veel starters al binnen een jaar zijn of haar onderneming opheffen. Van de bedrijven die in 2012 zijn gestart werden er al circa 36.000 opgeheven. In 2013 waren er 167.000 ondernemingen die ermee stopten.

Naast het feit dat veel ondernemers al binnen een jaar stoppen stoppen de mensen die doorgaan vaak ook nog eens vrij snel. Ongeveer 14% van de starters die niet in het eerste jaar stopten heffen de onderneming alsnog op in het tweede of derde jaar.

In 2013 was 60% van de ondernemingen die stoppen afkomstig uit de horeca. Een derde van het aantal opheffingen betreft cafetaria’s, snackbars en lunchrooms. In de detailhandel sloot de helft van de starters na een jaar weer de deuren, met name online winkels in kleding en modeartikelen. Op basis van de uitval per sector in combinatie met de groeiverwachtingen voor de komende twee jaren biedt de industrie het beste perspectief voor een beginnende ondernemer. Zowel voor dit jaar als voor volgend jaar ligt de groeiverwachting rond de 2 procent, terwijl de uitval relatief laag is.

In totaal zijn in het eerste kwartaal van 2014 38.000 ondernemers een bedrijf gestart. Dat is 2 procent minder ten opzichte van het eerste kwartaal in 2013. Het aantal starters daalde in januari, traditiegetrouw de maand met de meeste starters, met 6 procent. De meeste ondernemers startten in het eerste kwartaal een bedrijf in laagdrempelige sectoren als de horeca, bouw en detailhandel. Zowel in de zakelijke dienstverlening als in het onderwijs nam het aantal starters daarentegen af.

Niet alleen sectoraal, maar ook regionaal zijn grote verschillen zichtbaar. In Utrecht, Friesland, Groningen en Limburg was er sprake van een stijging van het aantal starters, terwijl deze in de rest van Nederland daalde. De verwachting is dat het aantal starters dit jaar lager zal uitvallen ten opzichte van 2013. Met name het aantal ZZP’ers zal dit jaar minder sterk stijgen ten opzichte van vorig jaar. Verder is de economische groei die voor dit jaar wordt voorzien nog te fragiel om de ‘klassieke’ ondernemer over de streep te trekken een eigen bedrijf te beginnen.

Bron: BC.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
De Leo Media Beerta
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer
AnyTyme De Pleiaden Hoogezand
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand
Open Venster Beerta


Onze partners

Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Contact via Whatsapp