Tel. 0597-792002
Johan Kroon Administratie Winschoten
TelefoonTel. 0597-792002

Helder zicht

op uw administratie

Verhoging BTW kost Griek maandsalaris

Verhoging BTW kost Griek maandsalaris

Om te bezuinigen heeft de Griekse regering het percentage van de BTW omhoog geschroefd. Zo betaald een Griek nu 23 procent op de aankoop van voedselproducten. Hierdoor gaat de gemiddelde Griek er fors op achteruit.

Afgelopen maandag voelden de Grieken de eerste gevolgen in hun portemonnee van het akkoord dat hun regering een week geleden met de internationale geldschieters sloot. In honderd categorieën producten en diensten ging de btw omhoog. Van 6,5 naar 13 procent of - zoals in de meeste gevallen - van 13 naar 23 procent.

In hoeverre winkeliers en supermarkten de btw-verhogingen in hun prijzen doorberekenen is niet bekend, maar veel restauranthouders lijken er voor te kiezen zelf op te draaien voor de extra kosten. Ook zij vallen nu in het 23-procentstarief. 'Ik denk niet dat de koopkracht van de Griekse consument groot genoeg is om een prijsverhoging op te vangen', is het formele commentaar van manager Thomas Golas van een taverne in het toeristisch centrum van Athene tegenover het Algemeen Dagblad. Wat hij bedoelt, is dat hij bang is klanten kwijt te raken als hij zijn prijzen verhoogt.

De Griekse regering betaalde volgens afspraak de termijnen af van leningen bij het IMF en Europa, samen 6,8 miljard euro. De banken in het land gingen na 3 weken weer open. De beperkingen op betalingen en geldopnames blijven bijna volledig van kracht, maar de dagelijkse pinlimiet van 60 euro mogen de Grieken nu een week opsparen. Ze kunnen zo in één keer maximaal 420 euro opnemen en hoeven niet meer elke dag in de rij. Bovendien kunnen ze weer terecht bij de balie en kunnen ze weer rekeningen betalen. Dat doen Grieken traditioneel nog vaak aan het bankloket.

Meer informatie op: www.ad.nl

Zie ook de voorgaande nieuwsberichten.

Deze bedrijven gingen u voor

Hoefsmederij Tyrell Evora Scheemda
Stal Hygiene Smit Nieuw-Scheemda
Haarsalon & kleding boetiek Marjolein Hoogezand
De Leo Media Beerta
Husse Groningen Noordbroek
Patty’s Fashion & Shoes Sappemeer


Onze partners

Gertie Wieringa (Salariskantoor Wieringa) Ervaren en kundige salarisadministrateur
Pieter Boneschansker (Boneschansker Belastingen en Administraties) Fiscaal expert
Contact via Whatsapp